Столицата на три империи – Римската, Византийската и Отоманската –

...
Столицата на три империи – Римската, Византийската и Отоманската –
Коментари Харесай

“Христос Спасител“ в Хора – образец на църковната архитектура и изкуство

Столицата на три империи – Римската, Византийската и Отоманската – Истанбул има неповторимо християнско завещание. Храмът “Христос Спасител “ в Хора е един от най-красивите, оживели до наши дни, съобщи специфичният делегат на БГНЕС.

Този християнски монумент разкрива цялата византийска църковна архитектура и изкуство. Точната дата на построяването на църквата не е известна, само че сигурно се знае, че на това място е имало дребен параклис по времето на Константин Велики /324-357/. По време на ръководството на императора Юстинян църквата става част от манастирския комплекс. По-голямата част от днешния си тип, църквата придобива в интервала 1077 – 1081 година, когато е реконструирана.

Уникалният купол е първото нещо, които ви сграбчва още при влизането в храма. Впечатляващи са мозайките за Благовещение на св. Анна, на Пресветата Дева и Св. праведни Йосиф Обручник, на Праведния Лазар в Лоно Авраамово, обграден от душите на праведниците, на Св. деятел Петър, на Св. деятел Павел както и фреските на Св. Мина.

При обсадата на Константинопол през 1453 година в храма “Христос Спасител “ в Хора е донесена икона на Света Богородица, с цел да помогне в отбраната на града.

В началото на 15-ти век великият везир на султан Баязид II, Атик Али Паша, трансформира църквата в джамия под името Карие джамия.Тогава стартира и заличаването на множеството мозайки и стенописи в храма.

През 1948 година Карие джамия стопира да се употребява като мюсюлмански храм. От 1958 година е музей под името Карие музей. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР