Столицата на Холандия Амстердам възнамерява да забрани всички автомобили, движещи

...
Столицата на Холандия Амстердам възнамерява да забрани всички автомобили, движещи
Коментари Харесай

Как Амстердам планира да се превърне в град само с електрически автомобили

Столицата на Холандия Амстердам има намерение да забрани всички коли, движещи се на газ и дизел до 2030 година. Ако градът в действителност е решил да гони тази цел, той има по-малко от десетилетие да построи инфраструктура, посредством която да се зареждат всички коли. Възниква обаче въпросът по какъв начин ще успее за толкоз малко време.

Като част от проекта от идната година избрани дизелови коли ще бъдат неразрешени в центъра на Амстердам, написа CNN. А от 2022 година рейсове и мини рейсове ще могат да се движат в центъра на столицата единствено в случай че са с електрически или водородни мотори. До 2023 година целият публичен превоз в града би трябвало да е въглеродно безпристрастен.

" За Амстердам това е здравен въпрос, защото се препокрива с световните цели по отношение на климата. Ние желаеме чист въздух за всеки гражданин на града, като сведем до най-малко нездравословните излъчвания от транспортните средства и ограничим тези от други източници ", декларира Шарон Джексма, заместник-кмет на града.

Местното ръководство се надява чистият въздух да усили продължителността на живот на жителите с 3 месеца и да понижи излъчванията на въглероден диоксид с до 9%.

Други градове също започнаха да вкарват правила за стандартните коли, които замърсяват въздуха. Париж, Мадрид, Атина и Мексико Сити одобриха обща цел през 2016 година да забранят дизеловите транспортни средства до 2025 година. Лондон стартира от тази година да постанова санкции за такива коли, движещи се в центъра на града, а Германия също наложи ограничавания.

В момента Амстердам има пет обособени зони с ниски нездравословни излъчвания, където транспортните средства, които замърсяват най-вече въздуха, са неразрешени. Тези зони ще бъдат разширени, а глобите за стандартните коли ще бъдат още по-строги.

Местната власт предизвиква жителите да преминат към електрически транспортни средства посредством стратегии за шерване на коли и парични тласъци. Но градът планува и че зареждането на толкоз доста нови електрически транспортни средства може да изисква построяването на 23 000 станции за зареждане до 2025 година.

Амстердам към този момент има към 3000 пункта за зареждане тук-там за публично паркиране, а в този момент в столицата се конфигурират 1000 нови станции. Привилегия за локалните жители е, че всеки, който си купи електромобил, може да кандидатства за монтирането на зареждащ пункт в своя квартал.

Европейската енергийна компания Vattenfall, която създава зелена сила, построява и станциите за зареждане на електрически коли в Амстердам.

" Ние сме първите в света, които се захващат с толкоз огромна инфраструктура ", показва Питър ван Омеран, началник на отдела за подвижност на Vattenfall.

Този план обаче има и своите дефекти - в случай че целият град желае да зареди своите коли едновременно, системата няма да издържи, изяснява той. По думите му точно поради това Vatenfall държи на гъвкавостта в своя проект, с цел да може системата да се оправи със свръх търсене.

" Ако има мощно търсене на електричество в дадена област, ние забавяме зареждането на колите в този регион ", изяснява Омеран.

В града в този момент има към 17 000 електрически автомобила, само че те могат да станат 4 пъти повече през идващите 3 години съгласно Vatenfall.

" Нуждаем се от евтини коли с нулеви излъчвания, а също и пазар за втора ръка на такива до 2025 година ", декларира Джексма, като показва, че това в действителност е съществено предизвикателство, само че тя е оптимист и счита, че задачата на Аместрдам може да се реализира.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР