Столицата на Хърватия крие в себе си множество чудати музеи.

...
Столицата на Хърватия крие в себе си множество чудати музеи.
Коментари Харесай

Музей на махмурлука и други чудати експозиции в сърцето на Загреб

Столицата на Хърватия крие в себе си голям брой чудати музеи. Един от тях, който отвори порти в Загреб доскоро повече от месец, е отдаден на махмурлука или по-точно на занимателните мемоари, които пиянските вечери основават.

Идеята се ражда на студента Рино Дубокович в една от следващите вечери на открито с другари. Почти от самото начало си описват смешни разгулен истории, в които от време на време участниците на идната заран се оказват с забавни и занимателни предмети в себе си, без да знаят по какъв начин те са се озовали у тях. Така на младия хърватин му хрумва концепцията за място, където да ги събира и да показва историята, обвързвана с тях.

 Музеят на махмурлука в Загреб
© Музей на махмурлука

Музеят на махмурлука в Загреб

След 6 месеца първият в света Музей на махмурлука става действителност, а главната експозиция включва знак " Стоп ", изкуствено растение, китара, матрак и други предмети, които нямат нищо общо по сред си. Стаите, в които са изложени, показват другите стадии, през които минава една копунджийска вечер, и са ситуирани по този начин, че посетителите да се движат на зиг-заг.

" Историите са всевъзможни, само че обичаната ми е тази, в която пийнал човек обърква номера на улицата, на която би трябвало да отиде, и вместо да стигне на празненство във връзка рожден ден, той се озовава в полицейско ръководство ", споделя Дубокович.

Представените случки са събрани от другари, познати, интернет, както и от хора, които сами изпращат разказите си от целия свят, изяснява основателят на музея.

 Музеят на махмурлука в Загреб
© Музей на махмурлука

Музеят на махмурлука в Загреб

Посетителите могат да тестват разнообразни занимания, като да сложат очила, които основават чувството след приложимост на огромно количество алкохол, да поиграят на " разгулен " дартс, както и посредством симулация да опитат какво е да се кара кола след няколко бири, да вземем за пример.

Следващата стъпка е да се направи обособена част, в която да се показа тъмната страна на алкохола и какви биха били следствията от несъразмерната му консумация.

Дубокович припомня, че към момента всеки може да опише своята пиянска преживелица посредством уеб страницата на музея и тя да откри място в идната му експозиция.

Други невероятни музеи в Загреб

Столицата на Хърватия има най-вече музеи на глава от популацията в света. Освен познатите за всяка страна, представящи страната в исторически проект, Загреб дава опция на жителите и гостите на града да посетят и много невероятни експозиции.

Музеят на разрушените връзки и страстите

Това е един от най-посещаваните музеи в Загреб. Той се намира в остарялата част на града, която е цялостна с туристически атракции.

Музеят, основан от хърватските художници Олинка Виштица и Дражен Грубишич, събира и показва персонални предмети, от които хората желаят да се оттърват, откакто прекратят любовните си връзки. Всички те, несъмнено, са съпроводени от историите, които носят и всеки може да прочете.

 Музеят на разрушените връзки и страстите в Загреб
© Официалната Facebook страница на Музея на разрушените връзки и страстите

Музеят на разрушените връзки и страстите в Загреб

Сред едни от най-странните изложени предмети са секира, протеза на крайник и счупено градинско джудже.

Назад във времето - апартамент в стила на 80-е години

Музеят на 80-е години съставлява типичното за времето си жилище, където посетителите могат да се пренесат в атмосферата на това десетилетие. Той се намира в " Градец " - добре непокътнатия остарял квартал на Загреб, който в миналото е бил заобиколен от отбранителни стени. Единствената оживяла през днешния ден е " Каменната врата " от 13 век, а зад нея се обитават едни от най-почитаните църковни монументи и храмове на града.

 Музей на махмурлука и други чудати експозиции в сърцето на Загреб
© Официалната Facebook страница на Музея на 80-е години

Седнали на ретро диван в хола на жилището - музей, гостите могат да слушат музика от грамофинни плочи или да гледат телевизия на черно-бял екран, а също по този начин и да научат някоя остаряла домашна рецепта в кухнята на жилището.

Досега в музея са показани над 500 предмета от 80-е години, изложени в 6 стаи с ретро дизайн.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР