Столицата на джихадистите Ракка беше превзета след продължили 5 месеца

...
Столицата на джихадистите Ракка беше превзета след продължили 5 месеца
Коментари Харесай

Коалицията срещу Ислямска държава превзе Ракка

Столицата на джихадистите Ракка беше завладяна след траяли 5 месеца сражения. Подкрепяните от Съединените щати " Сирийски демократични сили " превзеха основния град и издигнаха знамената си над руините.

 © Българска телеграфна агенция
Войници от " Сирийските демократични сили " към този момент се движат по улиците на Ракка, със знака на успеха. Военното формирование включва кюрдски и арабски бойци. Сега те издигнаха знамето си на място, което в миналото е било стадион. Заедно с болница, той беше основна позиция на екстремистите.

Ракка сигурно към този момент не е на " Ислямска страна ", въпреки да следва почистване на мини и скрити бойци. Някои екстермисти се предадоха сами.
Омар Алуш - Граждански съвет на гр. Ракка: " Ние, в Ракка считаме, че възобновяване на града е отговорност на интернационалната общественост ".
Превзет при започване на 2014 година, градът беше провъзгласен за столица на халифата на радикалните сунити. Близо 15 000 бойци на " Сирийските демократични сили " започнаха офанзивата по завземането на Ракка през ноември, предходната година. През юни, тази година, те пробиха защитата на джихадистите в покрайнините на града.

През това време всяка опозиция на локалното население се наказваше с мъчения или гибел. В борбата за Ракка починаха 3250 души, от които 1130 са цивилни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР