Столицата на Азербейджан Баку вече е по-близо от всякога. С

...
Столицата на Азербейджан Баку вече е по-близо от всякога. С
Коментари Харесай

Баку сред топ 5 на градовете с уникална архитектура

Столицата на Азербейджан Баку към този момент е по-близо от всеки път. С новата директна самолетна линия , която бе открита през вчерашния ден, единствено за три часа можем да се озовем в един напълно друг свят.

Баку е най-големият град с изход на Каспийско море. В столицата е съсредоточено повече от половината градско население на Азербейджан - над два милиона поданици. Древният град се счита за пресечна точка сред Европа и Азия.

 Снимка 334546

Изобилието от културни и исторически монументи несъмнено е удивително. Но в последните години на развиване с бързи темпове все по-голямо усещане на света прави архитектурата на Баку.

Градът съумява да съвмести в себе си остарялото и новото, историческото и футуристичното . Поредното доказателство за правилно изпълнената задача е нареждането на азербейджанската столица измежду петте града в света с най-уникална архитектура .

 Снимка 334542

Класацията е на известния туристически блог Lonely Planet. Пред Баку се подреждат Барселона, Рим, Истанбул и Шанхай.

Градът, ситуиран на Каспийско море, съчетава в себе си живописни здания на църкви и музей, които са си същинско произведение на изкуството . Безспорно една от най-забележителните от тях е Музеят на килима. До него се подрежда и Академията на науките и Дворецът на Ширвашаховете.

 Снимка 334541

Гидовете предлагат наложителна разходка из Стария град на Баку , наименуван още Icheri Sheher. Там, по дребните улички ни чакат десетки амбулантни търговци, предлагащи историята и културата на града под формата на сувенири и достоверни предмети.

 Снимка 334548

Момината кула с височина 29.5 м., която се намира в тази част на града, е знак на Бак у. От 2000 година Старият град е в листата със Световното културно завещание на ЮНЕСКО. А отвън него ни чака близка среща с футуристична архитектура, която внезапно контрастира на историческите знаци, непокътнати и до през днешния ден.

 Снимка 334544

Центърът " Гендар Алиев " печели утвърждението на феновете на ексцентричната архитектура с причудливата си форма. Сградата има редица приложения - музей, конгресен, културен и изложбен център. Дело е на Заха Хадид и е една от притегателните точки в центъра на града.

 Снимка 334549

Летището в Баку носи същото име и впечатлява не по-малко. Сградата е основана най-вече от стъкло и несъмнено не наподобява на множеството аеропортове. Вътрешността й също крие не по-малка изненада и задоволство.

 Снимка 334554

А Огнените кули съумяха да се трансфорат в знак на модерната архитектура на азербейджанската столица. Трите небостъргача с формата на огнени езици се издигат наоколо до морския бряг и приключват градския пейзаж.

Строителството на постройките завършва през 2012 година Те имат друга височина - 181,70 м., 164,60 м. и 160,80 м. В единият са поместени офис здания, в другия - супер първокласен хотел, а третият, най-високият, се употребява като жилищна постройка.

 Снимка 334552

Идеята за дизайна идва от загребвам на Баку - три огнени езика. Днес небостъргачите притеглят освен с дизайн, само че и с ярките цветове, с които изгряват всяка вечер с помощта на LED екрани.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР