Столичното парно ще въвежда автоматизирана система за сегментация на клиентите

...
Столичното парно ще въвежда автоматизирана система за сегментация на клиентите
Коментари Харесай

Натрупаната загуба на "Топлофикация София" е 320 млн. лв., а дълговете - още 760 млн.

Столичното парно ще вкарва автоматизирана система за сегментация на клиентите с просрочени отговорности.

© Анелия Николова Още по тематиката
КЕВР разгласи по-високи цени на тока, природния газ и парното

Електричеството нараства с 2.03%, природния газ с 10.81%, а парното - с 7.33%
1 юли 2018
Ремонти затварят огромна част от центъра на София през лятото

Най-засегнато тази година ще е карето сред улиците " Раковски ", " Граф Игнатиев ", " Васил Левски " и " Цар Освободител "
22 юни 2018
Повече светлина за софийския отпадък

Столицата е напът да задвижи един от най-скъпите си планове - за изгаряне на RDF в " Топлофикация ", без да даде цялостната информация а него
15 юни 2018
Домакинствата ще могат да сменят отоплителни уреди със 111 млн. лева

Целта е да се премине към по-екологично отопление, с цел да се понижат равнищата на замърсяване с прахови частици в градовете
21 май 2018
ЕСО предвижда, че през 2027 година ще има задоволително ток и без АЕЦ " Белене "

Ще са нужни обаче вложения от 1.3 милиарда лева през идващите 10 години
28 мар 2018 Финансовото положения на " Топлофикация София " продължава да се утежнява за поредна година. За 2017 година сдружението регистрира 34.8 млн. лева загуба, с което насъбраният негативен финансов резултат доближава съвсем 320 млн. Увеличават се и отговорностите, като общият им размер към този момент е над 760 млн. лева Дори да успее да си събере всички вземания от клиенти " Топлофикация София " отново би била в сериозно състояние, защото техният размер е 406 млн. лева Това излиза наяве от финансовия доклад на компанията за предходната година.

Негативните резултати са факт, макар че през последните години столичното парно усилва броя на клиентите си - 2277 нови клиенти за 2017 година, и понижава индустриалните си разноски. През предходната година обаче са направени рекордни за последните пет години вложения в размер на над 34 млн. лева А Топлоелектрическа централа " София " и Топлоелектрическа централа " София Изток " не са произвеждали електрическа енергия поради поправки, което е довело до 13% по-малко продаден ток.

" Булгаргаз " плаши със съд

Най-много пари - 500 млн. лева, " Топлофикация София " дължи на Българския енергиен холдинг. Те обаче са разсрочени с контракт от 2015 година, съгласно който до 2020 година сдружението ще заплаща единствено месечни лихви в размер на 1.362 млн. лева След този период годишната вноска по главницата е 33.544 млн. лева Целият дълг пък би трябвало да бъде изплатен за 20 години.

Не по този начин обаче стоят нещата с " Булгаргаз ", което има да си получава от столичното парно над 112 млн. лева Преди дни изпълнителният шеф на газовия снабдител Николай Павлов разгласи, че просрочените отговорности на " Топлофикация София " единствено от септември предходната година са се нараснали с 52 млн. лева

" Очакваме до края на юли да бъдат заплатени 40 млн. лева ", съобщи Павлов. По думите му, в случай че не се стигне до заплащане от страна на " Топлофикация София ", " Булгаргаз " ще предприеме дейности по наложително събиране на вземанията. Той изясни, че столичното сдружение неведнъж е предупреждавано, че би трябвало да си заплати доставката на гориво, с цел да не се постанова " Булгаргаз " да събира вземанията си по правосъден ред. " Топлофикация София " е най-големият потребител на природен газ в България с годишни размери от към 650 млн. куб. м.

Повече шеф, по-малки специалисти

Като цяло боят на чиновниците на " Топлофикация София " през 2017 година понижава с 31 до 2509 по отношение на предходната година. Впечатление обаче прави нарастването на ръководителите - от 160 на 165 души. Най-сериозни съкращения са направени при административния личен състав, само че има и понижение при техниците, приложните експерти и машинните оператори.

От отчета за активността на сдружението излиза наяве още, че напусналия през през февруари тази година изпълнителен шеф Георги Беловски е получил 55 хиляди лева заплащане за 2017 година - с 5 хиляди лева повече по отношение на 2016 година

Отстъпки при заплащане в период

За тази година " Топлофикация София " възнамерява да вкара и спомагателни ограничения за повишение на събираемостта на сметките си. Ще се усъвършенства програмата " предан клиент ", която планува 3% отстъпка от месечната сметка при заплащане в период. Дружеството ще вкара и изцяло автоматизирана система за сегментация на клиентите с просрочени отговорности. Тя ще проучва историческото държание на потребителите, ще преценя вероятността да платят отговорностите си, ще групира хората съгласно размера и продължителността на дълга и ще ползва редица други фактори. Целта е да се реализира самостоятелен метод към клиентите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР