Столичното кметство предлага да се увеличи данъкът върху сделките с

...
Столичното кметство предлага да се увеличи данъкът върху сделките с
Коментари Харесай

По-високият данък бута сделките с имоти към сивия сектор

Столичното кметство предлага да се усили данъкът върху покупко-продажбите с недвижими парцели, който се дължи от стеснен кръг хора – купувачите на нови жилища, и се събира релативно елементарно и без старания от общината – през нотариусите при изповядването на договорката.

© Надежда Чипева Ако Столична община усили налога при покупко-продажби с парцели от 2.5% на 3% от следващата година, от ден на ден хора ще желаят да изповядват покупко-продажбите на данъчна оценка. Защо не се поправят таксите за строителни разрешители? Кога ще бъдат актулизирани данъчните оценки? Кога най-сетне Агенцията по вписванията ще има съответна статистика за цените на парцелите? Ниски ли са налозите върху парцелите в България? Подобни опасения и въпроси слагат специалисти в региона на недвижимите парцели, които потърси " Капитал " за коментар по предлаганото нарастване.

Този налог се дължи от стеснен кръг хора – купувачите на нови жилища, и се събира релативно елементарно и без старания от общината – през нотариусите при изповядването на договорката. Ефективното повишаване обаче е с 20% - купувачът на парцел за 100 хиляди евро в София, ще би трябвало да заплати с 500 евро повече, в сравнение с в този момент дължимите 2500 евро. При строителните разрешителни, налог здания и данъчните оценки не се плануват промени.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Очакванията са спомагателните доходи да бъдат към 20 млн. лева, а поръчката на общината е да се влагат в поправки на квартални улици и тротоари. Половината от събраните средства ще се харчат от районните кметове, което по принцип е добра концепция, тъй като ще има децентрализация.

Предложението на столичното кметство за увеличение на налога върху покупко-продажбите поражда редица въпроси – по философията на смяната, и по упования й резултат. Представяме ви гледните точки на разнообразни хора, които работят на този пазар.Председателят на proptech.bg
Георги Павлов: Тръгва се в неправилната посока
С надалеч по-малко нарастване на налог здания можеше да се реализира по-голям и по-справедлив резултат, споделя Георги Павлов, специалист по недвижими парцели.

Фотограф: Надежда Чипева
Целта на този налог е да се финансира по-доброто благоустрояване на кварталите. Но той се заплаща от 30 000 души, а улиците, градинките, осветлението, се употребяват от всички, които живеят в квартала. Така че би трябвало да се покачва не данъкът върху транзакциите, а налог здания, който в София е за 500-600 хиляди парцела.

Сега кметът Йорданка Фандъкова предлага данъкът върху покупко-продажбите да се усили до най-много допустимото от закона. В същото време налог здания за София е 1.875 промила - два пъти и половина под позволения най-много от 4.5 промила. Ако го закръглят на 2 промила с надалеч по-малко увеличение, можеше да се реализира по-голям резултат доста по-справедливо. Защото хората не купуват парцели, тъй като са богати, а тъй като имат потребност. И не виждам съображение да бъдат наказвани като ги таксуват по-тежко по тази причина.

Освен това данъкът върху транзакциите е доста волатилен. През годините покупко-продажбите варират като брой – от 18 000 до 45 000 през последните 15 година Като стойност варират даже повече, защото, когато покупко-продажбите са малко нормално и цените са по-ниски. Ако намалеят покупко-продажбите с парцели, и потребностста от вложения в инфраструктурат ли ще отпадне ли?

Резултатът, който ще се получи от повишението на този налог е, че ще се затрудни изсветляването на стопанската система и повече хора ще желаят да изповядват на данъчна оценка. В момента към 70-75% от покупко-продажбите в София се подписват на действителна стойност. За страдание този % ще спадне, откакто хората видят, че е доста огромна сметката, която би трябвало да платят като налози.

Освен това отново не пипнаха строителните разрешителни, а те са жестоко казано 7 евро на квадрат РЗП. Строителите са казвали, че няма проблем 10 пъти да се увеличи таксата, в случай че против тези 70 евро на квадрат им създадат улицата в рационален период и плануванаъа детска площадка след време. Но строителното позволение е такса, а не налог, против нея би трябвало да има услуга.

В Америка има висок налог здания. В някои градове няма никакъв налог върху покупко-продажбите, тъй като той затруднява гражданския оборот, и санкционира хората, които желаят да си купят жилището, което им е нужно. Ако си самичък възастен човек, чиито сътрудник е умрял, те санкционират да не продадеш тристайния апартамент и да си купиш двустаен, тъй като ще си платиш три % и при продажбата, и при покупката. Това е неуместно – още повече празни жилища и необработен капитал ще има в София.

Не знам тъкмо механизма за какво са решили по този начин, само че това предложение е напълно в неправилната посока. То е счетоводно предложение. Видяли са какъв брой доход имат в този момент, решили са да изкарат малко повече, както си знаят. Просто са умножили това по това.Председателят на Националното съдружие " Недвижими парцели "
Добромир Ганев: Справедливо е да се актуализират данъчните оценки
Липсата на данни от Агенцията по вписванията е главен проблем за прозрачността на пазара, споделя Добромир Ганев, ръководител на УС на Национално съдружие " Недвижими парцели "

Фотограф: Цветелина Белутова
Според мен тези 0.5% няма да се отразят възпиращо на пазара. Няма да се отразят и на брокерските комисиони. Друг е въпросът каква е логиката на това повдигане. Защо в този момент, в случай, че пазарът излиза от етапа на пик. Може би по-скоро е обвързвано с нуждата от запълване на някакви дупки в бюджета на столична община. При междинната стойност на една договорка е 100 000 евро и 28 000 покупко-продажби годишно това прави значимия доход от към 14 млн. евро. Отделен въпрос е на каква стойност се заявяват тези покупко-продажби.

Дали сивият бранш ще се усили – разумно е, когато един налог скочи с 20% желанието за необявяване на цялостната стойност да стане още по-голямо.

Когато приказваме за локални налози, за облагане на покупко-продажби с недвижимо имущество, най-справедливо е да разсъждаваме сложно. Не е ли по-редно след толкоз доста години общината да одобри някаква технология, която да разрешава с по-голяма периодичност да се актуализират данъчните оценки. Заради справедливостта е доста значимо това да се случи. Когато пазарът е мощен, както е сега, в случай че данъчните оценки изостават от пазарните, общината, бюджетът й, общественият интерес са ощетени. Когато пазарът е слаб, и данъчните оценки са доста по-високи, са ощетени жителите. Има такива случаи освен в историята, само че и в някои градове сега. В огромните градове е 1:2 разликата сред данъчните оценки и цените, които виждаме – офертните, тъй като никой не знае какви са пазарните.

Данни за цени в България няма, даже Национален статистически институт прави показател, какъв брой се е нараснала цената. И защото няма статистика страната не може да управлява дали стойностите, които се вписват в нотариалните актове, са нормалните за региона.

И стигаме до най-големия проблем пред прозрачността на пазара - данните от Агенцията по вписванията (АП). Агенцията има основан доста добър софтуерен артикул, има и цялостните данни, само че заради липса на човешки и финансов потенциал не се попълнят всичките най-малко 50 графи на този софтуерен артикул. От организацията – 3-4 типа парцели, при заложени 10, по градове и по областен съд вписванията. Няма ново строителство, няма остаряло строителство. Ние нямаме никаква информация какво се случва на пазара, тъй като тази статистика не се води.

Ако тази информация бъде по-пълна, няма да приказваме за данъчни оценки на парцелите, а за действителни стойности. Защото данъчната оценка е оценката, която се употребява за данъчни потребности. Минимум върху нея се начисляват данъкът върху прехвърлянията, начисляват се такса боклук и имотният налог в дадена община. Политиците по принцип не обичат да пипат този налог, той е от най-ниските – налог здания, само че е задоволително данъчната основада е оптимално правилна по отношение на пазарната обстановка, без да се пипа размерът му.Председателят на Нотариалната камара в България
Красимир Анадолиев: Не виждам нищо трагично за пазара
Данъците при покупко-продажби с парцели в нашата страна са от най-ниските, споделя Красимир Анадолиев, ръководител на Нотариалната камара в България

Не виждам нищо трагично за пазара. В доста от българските общини процентът от години е е 3% и нямам усещане бизнесът да е западнал. Идеята е, че това е налог, който покачва цената на парцела, тъй като се влага от общините в инфраструктура и в обществените обекти. Той е политика за съответната община и не е в нашите пълномощия. Ние по закон сме тези, които следим данъкът да бъде заплатен. Повишаването на налога няма да повлияе върху нотариалните такси. Те са строго избрани в цена от доста години и бих споделил, че са обективни.

Този налог е еднократен. Не мисля, че в случай че човек е решил да купи парцел за 300-400 хиляди лв., поради 1000 или 2000 лв. ще направи нещо, което да му попречи да си подсигурява сигурността на договорката.

Впечатленията ми са, че клиентът на първо място желае да бъде обезпечен, и няма да си разреши да симулира цена. Нямам чувството, последните години да има явно симулативни цени. Преди 10 години имаше, само че от този момент законодателството доста се промени. Това се дължи на Закона за ограничение заплащанията в брой и на обстоятелството, че страните носят наказателна отговорност, в случай че не заявяват същинската цена в самия нотариален акт. С банковото кредитиране няма по какъв начин да напишете цена, друга от тази, която сте договорили. Още повече, че в случай че се стигне до спор и правосъдно отстранение, страната не може да претендира действителната цена, която е заплатила, а носи и наказателна отговорност.

Освен това налозите при покупко-продажбите с недвижими парцели в нашата страна са от най-ниските. Ако извършите разбор, ще видите, че междинният налог в Европа е над 5%. Във Франция е сред 4% и 7.5% и зависи от вида строителство. В Испания има региони, в които доближава до 10%. Не знам по какъв начин е в Съединени американски щати, само че там и системата е изцяло друга.

Що се отнася до данъчните оценки, доколкото знам сега тече развой на актуализирането им в цялата страна. В София, да вземем за пример, има региони, в които те са на стойност, на която не можете да продадете парцел. Виждал съм такива гаражи в Лозенец. В други региони като Панчарево, те са доста по-ниски от пазарните и сигурно би трябвало да се актуализират. Но данъчната оценка е една стойност, която е обективна предвид на данъчното облагане. Тя не е нищо с изключение на експерти да кажат този парцел има такава данъчна оценка с оглед събирането на налози. Като се вдигне цената й ще се вдигне и налог здания, а не съм сигурен, че потребителите ще са удовлетворени оттам.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР