Столичният общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия ще

...
Столичният общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия ще
Коментари Харесай

Кой има право на гаранция по кредита

Столичният общинския гаранционен фонд за дребни и междинни предприятия ще издава гаранции пред банки по заеми на независимо заети лица, микро, дребни и междинни предприятия (МСП), чиято активност е наранена от епидемиологичната конюнктура, и които изпитват дефицит на оборотни средства, напомнят от " Московска " 33. Решението бе взето на последното съвещание на Столичния общински съвет.

Гаранциите на фонда ще служат за поръчителство по заемите на МСП.  Фондът ще изплаща на банката сумата по гаранцията, когато банката не е могла да събере сумата по заема от длъжника. Максималната сума, в границите на която фондът ще издава гаранции по този финансов инструмент, е 1 000 000 лв.. Фондът ще обезпечава до 50% от главницата на по всеки утвърден по тази гаранционна скица заем, само че не повече от 15 000 лв..

Изисквания към претендентите:

Предприятието да попада в категорията „ малко или приблизително дружество " /МСП/, в сходство с член 3 от Закона за дребни и междинни предприятия /ЗМСП/;

Дейността на предприятието да се реализира на територията на Столична община;

Дейността на предприятието да попада в икономическите браншове, наранени от въведените изключителни ограничения на национално и/или районно равнище.

Гаранциите се издават по банкови заеми, предопределени за финансиране на заплащанията за:

хонорари на служители;

осигурителни вноски;

обществени задължения;

настоящи разноски, свързани с активността на предприятието1 (разплащания с снабдители, наеми и др.).

Гаранциите ще са годни до 24 месеца от датата на тяхното издаване.

Малките и междинни предприятия няма да дължат такси и комисионни.

В допълнение, Столична община следва да избере на конкурсен принцип Финансов медиатор (лицензирана от Българска народна банка комерсиална банка), който да ръководи спомагателен гаранционен портфейл в размер на 300 000 лв.. Кредит на едно МСП може да бъде обезпечен по едно и също време от Столичният общински гаранционен фонд и от Финансовия медиатор в размер до 80% от главницата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР