Столичният общински съвет (СОС) кръсти един от площадите в София

...
Столичният общински съвет (СОС) кръсти един от площадите в София
Коментари Харесай

Столичният общински съвет кръсти площад до руското посолство Героите на Украйна

Столичният общински съвет (СОС) кръсти един от площадите в София „ Героите на Украйна " и различен - на съветския опозиционер Борис Немцов. Това заяви Българска телеграфна агенция след изключително съвещание на СОС в четвъртък.

Предложението е импортирано от общинските съветници Малина Едрева, Веселин Калановски, Борислав Бориславов. Решението е в символ на съпричастност към украинските жители, наранени от съветската инвазия, която стартира на 24 февруари.

Едно от пространствата е било безименно и се намира от двете страни на бул. „ Драган Цанков “. От едната страна е сред паркинга на парк-хотел “Москва ” и булеварда, а от другата - сред "Драган Цанков ”, ул. “Никола Мирчев ”, ул. "Незабравка " и оградата на посолството на Руската федерация в България .

Общинските съветници са подкрепили решението за площада „ Героите на Украйна “ с 32 гласа „ за “, 16 – „ срещу “ и двама въздържали се. Другият отчет за именуване на озеленено пространство в регион „ Изгрев ” с името площад „ Борис Немцов ", също е утвърден от СОС.

Дискусиите са траяли близо два часа, като съветниците са спорили за нуждата от сходни алегорични дейности на съпричастност.

По думите на Малина Едрева от ГЕРБ-СДС, една от вносителките на предлагането, с снего София става част от световната самодейност за поддръжка на Украйна посредством преименуване на общински обекти в непосредствена непосредственост до посолствата на Руската федерация и застава паралелно с Атина, Вашингтон, Вилнюс, Копенхаген, Лисабон, Лондон, Осло, Прага, Рига, Тирана, Торонто, където сходно решение се разисква или към този момент е взето.

Според Едрева става въпрос за "ценностен избор ", защото "възможността на една страна да се самоопредели в европейската си вероятност, е била отнета от друга безусловно невиждано ".

Общинските съветници от „ Българска социалистическа партия за България “ са настояли, че този символизъм „ не е уместен “ за България. „ Против “ са били и общинските съветници от „ Патриоти за София “.

Очакваше се името с "Героите на Украйна " да бъде кръстена алея край съветското посолство, а не площад, защото във вторникписа, че въпросното пространство не е общинска благосъстоятелност, а частна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР