Столичният общински съвет (СОС) даде на днешното си заседание съгласие

...
Столичният общински съвет (СОС) даде на днешното си заседание съгласие
Коментари Харесай

Столичната община взима заем до 195 500 000 евро за разширението на метрото

Столичният общински съвет (СОС) даде на днешното си съвещание единодушие Столичната община да поеме дълготраен общински дълг в размер до 195 500 000 евро посредством подписване на контракт за заем с Европейската капиталова банка за съфинансиране на Проект " Разширение на метрото в гр. София, Линия 3, Етап III – сектор ж.к. „ Хаджи Димитър “ – ж.к. „ Левски " и сектор ул. „ Шипка “ – кв. „ Гео Милев “ – ж.к. „ Слатина “ – Тех. парк/Зала „ Арена Армеец “ – бул. „ Цариградско шосе “, включително за метровлакове. Вносители на отчета са заместник-кметовете Дончо Барбалов и Ангел Джоргов.

Разширението ще обезпечи транспортно обслужване с бърз екологичен всеобщ градски превоз с огромна транспортна дарба на компактно застроени жилищни и административни квартали. Годишно по секторите ще се транспортират над 26 млн. пасажери и ще се понижи броят на колите по улиците на града с към 13 200 на ден. Ще се усили над два пъти скоростта на пътуванията с всеобщия градски превоз в участъците; ще се понижи доста трафикът и замърсяването на въздуха; ще се спестят над 12 800 човекочаса на ден на жителите на София вследствие по-бързото и комфортно напредване, спрямо надземния превоз, показват Барбалов и Джоргов в отчета.

Те напомнят, че към сегашния миг линиите на софийското метро обгръщат 52 км с 46 метростанции. Времето на пътуванията с метрото от периферията до центъра е приблизително сред 10 и 15 минути, до момента в който с наземния градски превоз лишава сред 40 и 60 минути. Тези данни са показателни за нуждата от ускореното уголемение на метрото по главните посоки на града, показват вносителите в отчета. В краткосрочните разширения на метрото до 2026 година общата дължина на метролиниите ще бъде 61 км с 56 метростанции, а перспективното средносрочно уголемение планува 75 км със 70 метростанции. Метрото ще има дял от почти 58%  в системата на всеобщия градски превоз на София, се показва в отчета.

Там написа още, че общата дължина на Линия 3 на метрото в София е планувана да е 21 км с 21 метростанции. Строителството се прави на 4 стадия. През 2020-2021 година приключи строителството на Етап 1 и Етап 2 на линията от ж.к. „ Овча Купел “ до ж.к. „ Хаджи Димитър “ с дължина от 12 км и 12 метростанции. В източна посока тя не е приключена, като не доближава до разположените в тези елементи на столицата огромни жилищни комплекси – ж.к. „ Левски “ и ж.к. „ Слатина “ и прилежащите жилищни и административни зони. За реализиране на планувания забележителен транспортен, екологичен и обществен резултат от линията следва тя да бъде приключена, като се изградят другите ѝ два сектора, а точно – „ ж.к. „ Хаджи Димитър “ - ж.к. „ Левски “ и „ ул. „ Шипка “ – кв. „ Гео Милев “ – ж.к. „ Слатина “ – Тех.парк/Зала „ Арена
Армеец “ – бул. „ Цариградско шосе “, пишат вносителите на отчета.

Барбалов и Джоргов показват, че при започване на 2021 година, по предложение на Столичната община, разширението на Линия 3 беше включено в Плана за възобновяване и резистентност на България. По сходен метод в проектите за възобновяване и резистентност на другите източноевропейски страни, както и на Португалия, Франция, Италия, Белгия, Испания и други, е включено строителство на сектори от метрополитени. 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР