Столичният общински съвет ще решава, дали да има референдум в

...
Столичният общински съвет ще решава, дали да има референдум в
Коментари Харесай

Решават дали да има референдум в София за завода за изгаряне

Столичният общински съвет ще взема решение, дали да има референдум в София за завода за изгаряне В Столичния общински съвет стартира разглеждането на импортираното от 15 общински съветници искане за осъществяване на локален референдум за завода за изгаряне на боклуци в центъра на София. Заводът за изгаряне на боклуци би трябвало да бъде построен в географския център на София, регион Сердика, бул. „ История Славянобългарска ”, на територията на Топлоелектрическа централа „ София ”. Решението на Столичния общински съвет беше признато след много оспорвана полемика и при липса на политически консенсус. Това толкоз значимо стратегическо за София решение беше взето с едвам 36 гласа " за ", 16 " срещу " и 6 " въздържал се " от общо 58 дали своят вот общински съветници.

Проектът за създаване на цех за изгаряне на боклуци в центъра на София и поемането на общински дълг в размер на 67 млн. евро за построяването му, освен че не се приема еднопосочно от жителите на София, само че породи голям брой митинги и въпроси в разнообразни аспекти, в това число екологични и финансови. Именно заради тези аргументи 15 общински съветници от всички опозиционни политически групи в Столичният общински съвет внесоха искане за осъществяване на локален референдум по тематиката. На 23-ти октомври (вторник) отчетът с настояването за осъществяване на референдум за завода за изгаряне стартира да се гледа в непрекъснатите комисии на Столичният общински съвет.

От 10 часа в зала 1 на ул. Московска 33 ще се организира съвещание на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно обмисляне, в чиито дневен ред е включен разискването на Доклада за референдум а. От 11 часа в същата зала 1, отчетът ще бъде разискван и от Постоянната комисия по запазване на околната среда, земеделие и гори, а в 13 часа още веднъж в зала 1 настояването за референдум ще бъде прегледано и от Постоянната комисия по финанси и бюджет. „ Изграждането на цех за изгаряне на боклуци е от извънредно значимо стратегическо значение за София и нейните поданици и считам, че всеки един жител би трябвало директно да взе участие при взимането на това решение, тъй като то директно визира здравето и интереса му, както и околната среда на София ”, сподели общинския консултант и съпредседател на „ Политическа група 5 ” инж. Симеон Славчев, който е един от основателите и вносителите на отчета с настояването за осъществяване на референдум по тематиката. Инж. Симеон Славчев прикани всички поданици на София интензивно да се включат при разискването на отчета в непрекъснатите комисии към Столичния общински съвет и напомни, че всички съвещания на непрекъснатите комисии са отворени за жители и медии.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР