Столичният общински съвет ще разгледа на заседанието си утре изцяло

...
Столичният общински съвет ще разгледа на заседанието си утре изцяло
Коментари Харесай

Затягат контрола на общинските фирми в София

Столичният общински съвет ще прегледа на съвещанието си на следващия ден напълно нова разпоредба за ръководство на общинските търговски сдружения, оповестяват от пресцентъра на СОС.

Текстовете са направени по предложение на съветниците от групата на ГЕРБ-СДС и "Патриоти за София ", както и от работна група с представители на разнообразни политически сили. С наредбата се извършват условията на Закона за обществените предприятия и правилника за неговото използване, с които се направи промяна на държавните и общински сдружения и след приемането й ще стартират състезанията за бордовете на общинските компании.

Сред акцентите в новата разпоредба са включване на самостоятелни членове в органите за ръководство на общинските сдружения. В препоръките на шефовете и в надзорите, самостоятелните членове би трябвало да са не по-малко от една трета от състава, показват от СОС.

Всички членове на органите за ръководство и надзор следва да се назначават след извършен конкурс. Кандидатите би трябвало да дават отговор на редица законови условия, най-важните от които са: да имат минимум пет години професионален опит предвид на спецификата на реализираните от съответното сдружение дейности; да дават отговор на избрани критерии във връзка с известност и честност, както и да могат да отделят задоволително време за осъществяване на предоставените им отговорности.

Засилва се и контролът върху активността на общинските компании. Освен правене на бизнес проект с информация за положението на сдружението, ръководителите ще би трябвало да показват на СОС доклад за работата, финансовото положение, съществуващи проблеми и ограничения за тяхното решение до 25-и април на всяка последваща година, означават от общинския съвет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР