Столичният общински съвет ще обсъжда както увеличаване на зоните за

...
Столичният общински съвет ще обсъжда както увеличаване на зоните за
Коментари Харесай

Синята зона в София с нови правила. Ще ги приеме ли СОС?

Столичният общински съвет ще разисква както увеличение на зоните за платено паркиране, известни като " синя " и " зелена ", по този начин и удължение на работното им време. Обсъждат се и нови правила за паркирането " длъжностен абонамент ". Спор в съвета провокира зоната за паркиране към постройката на Народното събрание.

В студиото на “Денят започва” горещата тематика разясниха общинските съветници Зафир Зарков от ГЕРБ-СДС - заместник-председател на транспортната комисия в СОС, и членовете на комисията - Иван Таков от Българска социалистическа партия и Симеон Ставрев от “Демократична България”.

“В Европа и по света се ползват тези ограничения, тъй като са ясни техните цели в огромните градове - понижаване на трафик, понижаване на натиска от коли към централните градски елементи, възстановяване качеството на въздуха”, означи Зафир Зарков.

По думите му от експертна позиция акцентите са два - от една страна са ограничения, които са рестриктивните, само че са значими, а от друга е развиването на градския превоз като естествена опция за хората да се придвижват в огромния град.

“Това решение не е консенсусно и групата на Българска социалистическа партия в никакъв случай не е подкрепяла безцелното увеличение и разширение на зоните. В момента повече от 3/4 от зелената зона ще стане синя. Това звучи само и единствено като връзване на балансите в превоза, тъй като пострадаха съществено от рецесията през предходната и тази година”, реагира Иван Таков.

Според него по този начин не се вземат решение локалните проблеми, а се местят от квартал в квартал.

“Не е задачата да създадем от София един огромен заплатен паркинг. Трябва да се построяват паркинги”, акцентира той.

За Симеон Ставрев не се постанова удължение на работното време на синята зона, нито нейното разширение.

“Основният проблем е, че ръководещите от ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация желаят да създадат следващия индиректен налог за софиянци. Реално Центърът за градска подвижност ще съберат още 6-10 млн. лв.. Въпросът е за какво ЦГМ вкарва през идващите години 100 млн. лв. в нова тинк-тинк система”, запита той.

Какво още дискутираха гостите в студиото вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР