Столичният общински съвет разреши на мястото на съборения мазволей край

...
Столичният общински съвет разреши на мястото на съборения мазволей край
Коментари Харесай

"Бронзовата къща" ще бъде поставена на мястото на мавзолея в София, реши общинският съвет

Столичният общински съвет позволи на мястото на съборения мазволей край Градската градина да се издигне 11-метровото произведение " Бронзовата къща ", дело на живеещият в Австрия българския създател Пламен Деянофф. От разискването сред съветниците се разбра, че Столичната община ще заплати за защитата и осветлението на творбата, само че към момента не са направени калкулации какъв брой ще коства това. Не е известно и кой ще заплати демонтирането на творбата.

" Бронзовата къща " ще е скулпторна постройка - произведение на изкуството и пространство за събития, която е формирана от бронзови детайли. Произведението беше показано на четири разисквания за две месеца, като първоначално височината бе 14 метра, като се оферираше тя да остане в София за 6 месеца. Окончателното решение е, че " Бронзовата къща " ще бъде висока 11 метра и ще остане в София от януари до декември 2018 година

По предложение на създателят Пламен Деянофф и посолството на Австрия в България, тя ще се издигне на мястото на съборения през 1999 година пантеон на Георги Димитров. Според Деянофф творбата му ще деидеалогизира мястото.

Бързи и решителни

Общинските съветници от опозицията изрекоха рецензии за бързината, с която Столичната община се съгласи да одобри предлагането и най-много неналичието на информация за процедурата, по която се гласоподава.

" Създава се усещане за безспорност и съдба на решението, което не се промени с извършените незабавно публични разисквания ", сподели Милка Христова (БСП). Тя уточни, че в документите за предлагането не се схваща дали " Бронзовата къща " е преместваем обект или произведение на изкуството, които се утвърждават по разнообразни наредби. По думите й това поражда подозрение дали са спазени всички законови периоди и процедури за гласуването.

Христова уточни, че в случай че " Бронзовата къща " е преместваем обект, би следвало да се организира публично разискване, а общинският съвет да гласоподава предлагането един месец по-късно.Това обаче не е спазено, като последното публично разискване се организира през вчерашния ден в Столичната библиотека.

" Би трябвало да знаете, че не постоянно изкуството търпи формулиране в нормативната уредба ", отговори й ръководителят на комисията по локално самоуправление Орлин Иванов (ГЕРБ).

Христова уточни и че на едно от представянията основният проектант на София Здравко Здравков, който показва поддръжка за творбата, е поел ангажимент да показа документално мнение. То обаче не е измежду документите в признатото през днешния ден предложение.

Самият Здравков сподели, че общината е изпратила в Министерството на културата заявление за разглеждане на плана, като от там им дали " индикации ", че ще бъде разрешено слагането му на мястото на мазволея. По думите на основният проектант следва да бъде образувана работна група, която да разиска техническите елементи по слагането на " Бронзовата къща ".

Накрая кой ще заплаща

Милка Христова сложи и въпросите какъв брой ще коства защитата и осветяването на обекта, които разноски ще бъдат платени от Столичната община, както и какъв брой ще коства демонтирането му, за което от документите не се схваща кой ще заплати. В същите се споделя, че посолството на Австрия ще заплати монтирането, което ще коства към 300 хиляди лв..

Тя обаче не получи отговор всъщност, като само Трайчо Трайков (от групата на " Реформаторски блок " ) пресметна почти, че осветлението ще коства към 15 лв. дневно.

Според Малина Едрева (ГЕРБ) тези суми не са от голяма важност, тъй като в София всички монументи се охраняват и осветяват, а в съответния случай се приказва за произведение от " международно равнище ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР