Столичният общински съвет отново не успя отпуши работата си след

...
Столичният общински съвет отново не успя отпуши работата си след
Коментари Харесай

Втори провал на избора за председател на СОС, Васил Терзиев отново покани ГЕРБ на преговори

Столичният общински съвет още веднъж не съумя отпуши работата си след изборите, като не избра нито един от четиримата претенденти за ръководител.

Третият следващ опит ще бъде на 30 ноември - т.е. след 10 дни, в които ПП-ДБ и " Спаси София " ще опитат да договорят болшинство. Кметът на София Васил Терзиев още веднъж прикани ГЕРБ да вземат участие в политически договаряния с него.

Четиримата претенденти за ръководител на СОС бяха:
Борис Бонев - Политическа партия, Демократична България, Спаси СофияДиана Тонова - БСПКрасимир Гълъбов - ВъзражданеПламен Данаилов - Има Такъв Народ
Двама от тях - Бонев и Тонова - се класираха на балотаж, само че никой не съумя да събере най-малко 31 гласа. За двамата представители гласоподаваха единствено хората от партийните им групи.

Само 44 от 61 присъстващи съветници участваха в гласуването. 9 от тях са пуснали невалидни бюлетини.

Заседанието се разпусна след 3 часа и половина безплодни разногласия - в началото ГЕРБ и Българска социалистическа партия направиха опит да тупкат топката с избора, с цел да накарат Васил Терзиев да пристигна в залата.

11:45 ч. - Васил Терзиев пристиггна в СОС, от ГЕРБ желаеха той да бъде изслушан. Вместо това съветниците още веднъж се разпуснаха, с цел да изчакат подготвянето на бюлетината с имената на претендентите за ръководител и да се премине към гласоподаване. Това значи, че към този момент два часа СОС заседава на изцяло празни обороти, без да вземе никакво решение.

11:00 ч. - Грети Стефанова сама разгласи 30-минутна отмора

СОС е изцяло блокиран от взаимните процедурни ходове на всички против най-голямата група (ПП-ДБ, Спаси София, която няма мнозинство).

10:45 ч. - Мнозинството в СОС отхвърли да одобри 30-минутно спиране по искане на Има Такъв Народ

Целта беше да се даде време, в което кметът на София да се яви на съвещанието. В момента Терзиев е на среща в Министерството на финансите, както стана ясно от известие на председателстващата Грети Стефанова.

От ГЕРБ упорстваха Терзиев да пристигна, тъй като наличието на кмета е записано в правилника.

От ПП-ДБ обаче се възмутиха, че за последните 4 години Йорданка Фандъкова не е взела участие в СОС повече от 15-тина пъти, което по логиката на ГЕРБ би означавало, че всички по-ранни решения на съвета щяха да са нелегитимни.

10:30 ч. - ГЕРБ и Българска социалистическа партия желаят чуване на зам.-кмета по екологията

Надежда Бобчева беше първият човек, който Васил Терзиев разгласи като член на екипа си. Съветниците от двете групи желаят Бобчева да се яви, с цел да даде пояснения за план-сметката за чистотата на София, която би трябвало да се подложи на публично гласоподаване до края на месеца.

От ПП-ДБ оповестиха, че документът ще бъде оповестен до дни.
ПП-ДБ и " Спаси София " имат 23 места и държат на кандидатурата на Борис Бонев, който обаче е считан за недопустим от страна на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и " Възраждане ". КОД и Има Такъв Народ също считат да са съпротива на най-голямата политическа група.БСП издигнаха Диана Тонова, само че зад нея стоят единствено партийните 9 гласа.За болшинство са нужни 31 гласа от 61-местния СОС.Кметът Васил Терзиев персонално се зае с образуването на коалиция по цели, а не постове, само че към този момент диалозите остават без забележим резултат.
Заседанието започнa в 10 ч. в понеделник, 20 ноември. По право ще се ръководи от най-възрастната измежду съветниците - Грети Стефанова.

Ако блокадата в СОС продължи прекомерно дълго, има заплаха да се стигне до оборване на легитимността на съвета и осъществяване на нови избори.

В Закона за локалното самоуправление е записано, че в случай че общински съвет не организира съвещание в границите на 3 месеца, той би трябвало да бъде разхлабен и да се насрочат нови избори. СОС към този момент има две съвещания, само че и двете са към момента " учредителни ", поради невъзможността да се избере ръководител, а работа всъщност не се прави.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР