Столичният общински съвет отхвърли предложението на 15 съветници от опозиционни

...
Столичният общински съвет отхвърли предложението на 15 съветници от опозиционни
Коментари Харесай

СОС отхвърли предложението за референдум за изграждането на инсталация за изгаряне на гориво от отпадъци

Столичният общински съвет отхвърли предлагането на 15 съветници от опозиционни групи да се направи референдум за построяването на апаратура за изгаряне на RDF гориво от боклуци.
За докладната, предлагаща провеждането на референдум гласоподаваха 16 съветници, срещу нея и за предлагането на отрасловата комисия за отхвърлянето й бяха 40 души.

Според докладната на референдум трябваше да се подложат три въпроса - дали жителите са съгласни Столичната община да изразходва 157 млн. евро, от които 67 млн. еврозаем, за играждане на апаратура за създаване на RDF отпадъци; дали са съгласни инсталацията за създаване на RDF боклуци да се построи в центъра на София; дали са съгласни инсталацията за създаване на RDF боклуци да се построи до Завода за механично и биологично отнасяне на боклуци в местността "Садината " до село Яна.

Дебатите по отчета продължиха повече от три часа и половина.
Посочено беше, че предложение за подобен референдум е трябвало да се направи доста по-рано, а не в края на процедурата, защото плановете за завода са направени, отпуснати са средства за построяването му, в това число от Европейски Съюз. Освен това въпросите към жителите са противозаконни, тъй като на референдум не могат да се слагат питания, свързани с бюджета, изясни Малина Едрева. Лорита Радева уточни, че посредством сходна апаратура ще се понижи замърсяването на въздуха. Управляващите разясниха още, че този тип съоръжения имат освен настояще, само че и бъдеще.

Според един от вносителите на докладната Симеон Славчев от ПГ 5 би трябвало да се прегледат и други различни подходи при решението какво да се прави със основаното гориво. От ПГ 5 разясниха също, че не е редно да се дава образец с сходна апаратура, построена във Виена, защото за разлика от австрийската столица, София се намира в долина и при неподходящи климатични условия, изключително през зимата, всички замърсители падат ниско над града. Освен това заводът във Виена изгаря недопечен боклук, а тук се планува отпадъците да се вършат на RDF гориво, което да се гори. Според тях инсталацията е неекологично и нездравословно решение.

От Българска социалистическа партия показаха, че въпросите са законосъобразни, тъй като не засягат право гласуван към този момент бюджет. Калоян Паргов уточни, че въпросът е дали с такива решения не се лишава правото на софиянци да вземат участие в ръководството на града посредством инструмента референдум. Паргов уточни още, че ще апелират в съда това решение на Столичния общински съвет, а последваща стъпка е събиране на подписка от жителите за организирането на референдум. По думите му те ще се опитат да вкарат още веднъж въпроса за референдум в този общински съвет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР