Столичният общински съвет хем прие създаването на нова по-скъпа зона

...
Столичният общински съвет хем прие създаването на нова по-скъпа зона
Коментари Харесай

ГЕРБ побърза да се отрече от по-скъпото паркиране в София

Столичният общински съвет хем одобри основаването на нова по-скъпа зона за паркиране в центъра на града и уголемение на съществуващите синя и зелена зона, хем ръководещите от ГЕРБ оповестиха, че скоро нямат желание да трансфорат тези хрумвания в действителност. Това стана ясно при гласуването на Плана за устойчива градска подвижност, който беше утвърден от общинарите в четвъртък.

Документът се създава от повече от две години и залага ограничения за развиването на града до 2035 година Както Mediapool писа, той планува въвеждането на алена зона в същинския център на града. Паркирането в нея би трябвало да е по-скъпо от това в синята зона, която пък би трябвало да се разшири главно на изток и север. Ден преди окончателното приемане на документа в него беше записано и " първоетапно " повишение на цената за паркиране в синя зона с 50% или до 3 лв. на час. В проекта е заложено и уголемение на зелената зона. Има и ограничения за създаване на стотици километри велоалеи, за стартирането на довеждащ превоз до метростанците в кварталите, за увеличение на пешеходните пространства в центъра.

Предизборно обаче от ГЕРБ побързаха да обяснят, че проектът е единствено " философия ", а съответни ограничения за възстановяване на превоза в града ще се разписват в следващ стратегически документ, чиято подготовка евентуално също ще отнеме години. И макар че, по думите на общинските съветници от ГЕРБ, признатият в четвъртък документ е единствено рамка, в него има много детайлности като това къде тъкмо ще се разполага алената зона, от кое място ще минават бъдещите велоалеи, какви транспортни планове ще бъдат осъществяване в идващите години. За всички ограничения са посочени индикативни стойности, а за множеството са заложени и периоди.

Сред детайлите в документа беше и текстът за " първоетапно " повишението на цената на синята зона с 50%. Подобни оферти обаче постоянно провокират неодобрение измежду част от жителите на столицата и от ГЕРБ побързаха да се отрекат от това изречение от проекта.

" Нямаме желание да вкарваме нови зони за паркиране или да усилваме цената. Препоръчаните червени зони, нарастване на цената или на обсега на съществуващите не са предмет на скорошно разискване ", изясни Зафир Зарков (ГЕРБ). Но въпреки всичко добави, че написаното в проекта " в някакъв миг ще се случи ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР