Столичният общински съвет гласува промени в линиите на наземния градски

...
Столичният общински съвет гласува промени в линиите на наземния градски
Коментари Харесай

София - без нощен транспорт до края на годината, но с повече автобуси до Витоша


Столичният общински съвет гласоподава промени в линиите на наземния градски превоз в София, оповестяват от

Те се постановат поради стартирането на първите осем станции от третата линия на метрото , както и заради извършено проучване на Центъра за градска подвижност за пътникопотока.

Част от измененията засягат превоза до квартал " Манастирски ливади ". Временният маршрут на тролейбус №7, който поради градежа на метрото минаваше през Сточна гара и стигаше до " Люлин ", се връща към непрекъснатия си маршрут през " Петте кьошета " до кв. " Люлин ". Нов маршрут се вкарва за тролейбусна линия № 8 - тя към този момент ще свързва кв. " Манастирски ливади " със Сточна гара.

Създава се и нова тролейбусна линия - №3 . В маршрута си от хранилище " Надежда " до локалното платно на бул. " Цариградско шосе " тя се припокрива с тролей №5.

Относно транспортното обслужване на " Младост ", там се усилват транспортните средства на тролейбус № 5 в празничните дни, като се понижава и интервалът на придвижване. Очаква се тази линия да припокрие на 90% и маршрута на автобусна линия 306, която беше спряна през март.

Автобусна линия 90, която обслужва северните региони, към този момент ще прави връзка с метростанция " Владимир Вазов ". По този метод жителите на Бухово и " Кремиковци " ще имат директна връзка с метрото.

С цел обезпечаване на по-добър градски превоз се разделят на две автобусните линии 21 и 22, които обслужват селата Подгумер и Войняговци.

Заради удължената изключителна епидемиологична конюнктура до края на годината се прекратява нощният градски превоз, който е спрян от март.

За сметка на това се усъвършенства транспортното обслужване до Витоша. От 1 октомври рейс 66 ще работи целогодишно и ще прави три курса по маршрут от зоопарка до хижа " Морени ". Също от началото на октомври рейс 63 ще прави целогодишно по три курса в работен ден до " Златните мостове ".

Удължава се и работното време на линиите към Витоша - последният курс от планината към града към този момент ще е в 19,30 ч. Също по този начин по линия 63 се разкриват спомагателни спирки.

Борис Бонев от " Спаси София " обаче изрази мнение, че отчетът е " безреден, нестимулиран и лобистки ". Той акцентира, че става въпрос за повече от 30 промени, касаещи хиляди пасажери, които не са разисквани нито с районните кметове, нито с жителите. Той попита за какво се предлага частен транспортьор да получава по 600 000 лева годишно в допълнение след разделянето на две от автобусните линии - 21 и 22 , с цел да обслужва 1200 пасажери, вместо тези линии да се дават на общинския транспортьор.

Става въпрос за частния транспортьор " МТК груп ", обслужващ 16 линии на градския превоз в столицата. Между нея и общината се водят каузи поради конкурс за отдаване на линии от 2008 година, поради който тогавашният зам.-кмет по превоза на София Велизар Стоилов подаде оставка. Причината бяха изтекли записи от договаряния с претенденти в процедурата. Тогава състезанието беше спрян от тогавашния кмет на София Бойко Борисов. Един от участниците " МТК груп " предяви финансови искания към общината за към 5 млн. лева пропуснати изгоди. А 16-те линии, които компанията обслужва сега, й бяха дадени през 2016 година Сега е образувана работна група, която би трябвало да организира договаряния с частния транспортьор.

Предложението на шефа на групата на Българска социалистическа партия в СОС Калоян Паргов за отсрочване на отчета не се одобри.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР