Столичният общински съвет е приел предложението за осигуряване на 12,8

...
Столичният общински съвет е приел предложението за осигуряване на 12,8
Коментари Харесай

Фандъкова: През март започва строителството на 3 км от третата линия на метрото

Столичният общински съвет е приел предлагането за обезпечаване на 12,8 млн. лева от общинския бюджет, с които да започва построяването на новия сектор
През март стартира строителството на 3 км от третата линия на метрото от ж.к. „ Хаджи Димитър “ до ж.к. „ Левски “. Това разгласи кметът на София Йорданка Фандъкова на страницата си във Facebook.

„ Днес Столичният общински съвет одобри предлагането ни за обезпечаване на 12,8 млн. лева от общинския бюджет, с които да стартираме построяването на новия сектор “, уточни Фандъкова.

По думите ѝ цялата трета линия е с дължина 21 км.

„ 12 от тях завършихме през 2020-2021 година Остават ни двата сектора през „ Подуяне “ и „ Слатина “ – с обща дължина 9 км.

Двата сектора са включени за съфинансиране в Плана за възобновяване и резистентност с 300 млн. лева Тези средства съставляват под 50% от цялата сума, нужна за построяването, само че е основна за строителството, разясни тя.

„ Всички останали средства ще бъдат обезпечени от бюджета на Столична община и посредством капиталов заем от Европейската капиталова банка, за договаряния с която през днешния ден получих мандат от общинския съвет “, сподели още Йорданка Фандъкова.

Тя разкри, че през днешния ден съветници от всички политически сили са дали своят вот отчета за начало на строителството на новите 9 км. метро.

„ Разчитам на представителите на всички политически сили, които вземат участие и в ръководството на страната, да пазят контрактуваното съфинансиране от Плана за възобновяване, по този начин както поехме уговорката за финансиране от налозите на софиянци “, прикани Фандъкова.

Според столичния кмет упованията са построяването на двата сектора да завърши през 2025 – 2026 година, което изцяло подхожда на заложените периоди в Плана за възобновяване.

„ Анализите ни демонстрират, че тези два сектора, които минават през гъсто обитаеми територии ще обслужват 160 хиляди души с наклонност за повишаване във времето, а резултатите са безспорни – по-добра градска среда, по-малко нездравословни излъчвания и понижаване на трафика “, безапелационна е Фандъкова.

Метростанциите на първия 3-километров сектор през „ Подуяне “ са ситуирани по следния метод:

Станция „ Стадион Георги Аспарухов “ е ситуирана под южното пътно платно на бул. „ Владимир Вазов “, на кръстовището с ул. „ Васил Кънчев “ и ул. „ Река Велека “ до стадиона.

Станция „ Тракия “ е ситуирана на кръстовището на бул. „ Владимир Вазов “ с ул. „ Витиня “, западните входове на станцията са свързани със съществуващия подлез под булеварда до ул. „ Слатинска река “

Станция „ Владимир Вазов “ е на кръстовището на булеварда с ул. „ Станислав Доспевски “, сред ж.к. „ Левски В “ и ж.к. „ Левски Г “.

„ След тази станция планираме построяването на нов буферен паркинг, който да се употребява от колите, които влизат в столицата “, уточни столичният кмет.

Метростанциите по втория 6-километров сектор от ул. „ Шипка “ при Военната академия през кв. „ Гео Милев “ и „ Слатина “, около „ София Тех Парк “ и зала „ Арена Армеец “ до бул. „ Цариградско шосе “, са ситуирани по следния метод:

Първата метростанция ще е ситуирана на кръстовището на бул. „ Ситняково “ и ул. „ Гео Милев “.

Втората е на кръстовището на ул. „ Николай Коперник “ и ул. „ Гео Милев “.

Следващите две са на територията на ж.к. „ Слатина “.

Петата станция обслужва зала „ Арена Армеец “ и „ София Тех парк “ на бул. „ Асен Йорданов “.

Последната станция ще е на бул. „ Цариградско шосе “ и ще е комфортна да обслужва жилищните и административни здания на ж.к. „ Младост “ и кв. „ Полигона “.

При тази станция е планувано построяването на под земята буферен паркинг. В момента текат процедурите за избор на реализатори на този сектор, като упованията са те да приключат доникъде на тази година.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР