Столичният общински съвет днес възложи на Топлофикация-София да търси международен

...
Столичният общински съвет днес възложи на Топлофикация-София да търси международен
Коментари Харесай

Само външен инвеститор можел да спаси "Топлофикация-София"

Столичният общински съвет през днешния ден разпореди на " Топлофикация " -София да търси интернационален съветник, който да извърши оценка на настоящето състояние на сдружението, юридически разбор, както и стопански и софтуерен одит. До март 2020 година сдружението би трябвало да показа този разбор, с който да се дефинира посока за стабилизиране и най-много за софтуерна рационализация.

Спасението е в задграничен вложител, който да вложи 257.4 милиона евро в закъсалото сдружение за софтуерното му обновяване, предлага отчетът на работна група от специалисти, който бе признат от общинския съвет.

Дълговете на " Топлофикация-София " сега са към 800 млн. лева и в случай че не се модернизира софтуерно, сдружението ще продължава да затъва. Държавата в този момент преднамерено изкупува на по-висока цена на електрическата енергия, създавана от когенерациите му, с цел да го подкрепя. Но продажбата става през компания, обвързвана с Христо Ковачки, както писа " Капитал " неотдавна.

Приходите от продажбата на ток за 2018 година са 115 млн. лева, а от продажба на топлинна сила - 317 млн. лева, което не е задоволително за модернизиране на мощностите.

Ако сегашните парни съоръжения, които са технология от 60-те години на предишния век, се сменят със модерни паро-газови, сметките за парно на битовите консуматори ще паднат с 20-30%, счита инж. Валентин Терзийски, член на надзорния съвет на " Топлофикация-София ", който е началник на екипа, изработил отчета за излекуване на сдружението.

На въпрос на " Дневник " къде ще се търси вложител за толкоз забележителна сума, Терзийски отговори:
" Средствата ще се набират по няколко вероятни метода – единият е посредством така наречен експортно или планово финансиране. Всяка компания-производител (на съвременни паро-газови инсталации) – Дженеръл електрик, Сименс, Митцубиши, Кавазаки или различен, дава финансиране посредством експортната организация на страната, от която е компанията. Така може да се обезпечи 85% от финансирането. Това съм го правил, а и се практикува в целия свят. Отделно са опциите за в допълнение финансиране – през финансовите институции на тези компании. Разбира се, би трябвало да има и самоучастие, което се свежда до 15% от страна на изграждащия такава апаратура, в тази ситуация " Топлофикация ".

Идеята е непознатият вложител да бъде притеглен от по-високата изкупна цена на тока и да финансира построяването на още когенерации в Топлоелектрическа централа " София ", където ще се изгарят и т.нар RDF-отпадъци в новия цех, в Топлоелектрическа централа " София-изток " и в отоплителните централи " Земляне " и " Люлин ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР