Столичният общински съвет, чиято последна сесия за този мандат беше

...
Столичният общински съвет, чиято последна сесия за този мандат беше
Коментари Харесай

Кой управлява общината по време на кампанията за местните избори

Столичният общински съвет, чиято последна сесия за този мандат беше във вторник, няма да се събира повече до локалните избори на 27 октомври. Това не значи, че съветът се разпуска, тъй като съгласно Закона за локалното самоуправление и локалната администрация той би трябвало да извършва функционалностите си до полагането на клетва на новия общински съвет. Срокът за това е до 14 дни след оповестяването на резултатите от изборите.

Дотогава остарелият общински съвет, освен Столичният, е в пълномощията си, показва законът. В случаите, когато изборните резултати са обжалвани и съдът ги разгласи за недействителни, срокът на пълномощията на общинския съвет, чийто мандат е изминал, се възобновява до полагането на клетва на новоизбрания съвет.

Кога претендентите би трябвало да излязат в отпуск

По време на предизборната акция общинските съветници, които ще се кандидатират за нов мандат, не са длъжни да излизат в отпуск.

" Общинските съветници не излизат в отпуск, тъй като те не са на трудов контракт ", изясни Елен Герджиков, ръководител на столичния съвет, за " Дневник ". Той обаче за разлика от общинските съветници като ръководител на съвета е на трудов контракт и защото ще взе участие в изборите, е задължен да излезе в отпуск – заплатен или неплатен, по негов избор.

" Ще изляза в неплатен отпуск, защото съм с контракт, приравнен като трудов, и по тази причина, с цел да не получавам заплата, до момента в който съм в предизборна акция, предпочитам неплатения отпуск ", сподели Герджиков.

ЦИК коментира кой е задължен да излезе в отпуск

Централната изборна комисия на 2 септември излезе с решение, което коментира в кои случаи претендентите за кмет и за общински съветници би трябвало да излязат в отпуск.

" Кандидат за кмет на община, регион или кметство, който е държавен или локален орган, или заема работа в администрацията на държавен или локален орган, наложително употребява по собствен избор неплатен длъжностен отпуск или заплатен годишен отпуск от деня, идващ деня на решението за регистрация, до оповестяване на резултатите от изборите ", се споделя в решението на ЦИК.

Кандидат за общински консултант, който заема държавна работа, припомня ЦИК, наложително употребява отпуск за дните, през които в работно време взе участие в предизборната акция. Отпускът се зачита за трудов или длъжностен и застрахователен стаж.

Временен кмет се избира два пъти

Кметът на общината, когато се кандидатира още веднъж за поста, като се изключи че би трябвало да си вземе отпуск, показва и краткотрайно изпълняващ длъжността кмет за времето на предизборната акция. Избраникът би трябвало да е от настоящите заместник-кметове. Този краткотраен кмет встъпва в служба на другия ден, откакто кметът титуляр се записва като претендент за нов мандат в общинската изборна комисия.

Законът за локалното самоуправление планува 7 дни преди датата на локалните избори общинският съвет наложително да избере краткотрайно изпълняващ длъжността кмет на общината за периода до полагане на клетва от новия кмет. Той отново би трябвало да е от заместник-кметовете и може да не е същият, който по време на предизборната акция замества кмета. Практиката обаче е общинският съвет да гласоподава на поста да остане същият краткотраен кмет.

ЦИК в решението си от 2 септември отбелязва, че в случаите, когато общинският съвет не е приел решение в избрания период, краткотрайно изпълняващ длъжността кмет на община/ район/ кметство се назначава от регионалния шеф.

В София краткотраен кмет ще е Ирина Савина

Кметът на София Йорданка Фандъкова уточни за собствен заместител, до момента в който взе участие в предизборната акция, Ирина Савина. Тя е настоящ зам.-кмет по нововъведенията и строителството. Съветът на последната си сесия също избра Савина за 7-дневния период на кметуване по време на изборите.

" Една седмица преди изборите на длъжността за краткотраен кмет се слага човек, определен от общинския съвет. Тоест до 20 октомври краткотраен кмет на София ще е Ирина Савина, посочена от Фандъкова, а от 20 октомври до 27 октомври пълномощието на заместител на кмета се дава от общинския съвет. В случая отново ще е Савина, по този начин гласоподава общинският съвет ", конкретизира проблема юристът Милка Христова, общински консултант от Българска социалистическа партия.

Ако настоящият кмет не се кандидатира за нов мандат, той продължава да извършва функционалностите си и след изборите до полагането на клетва от новоизбрания кмет.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (112)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР