Столичният кмет Йорданка Фандъкова подписа меморандум за сътрудничество с кмета

...
Столичният кмет Йорданка Фандъкова подписа меморандум за сътрудничество с кмета
Коментари Харесай

Столичната община подписа меморандум за сътрудничество с административната столица на Южна Корея – Седжонг

Столичният кмет Йорданка Фандъкова подписа меморандум за съдействие с кмета на Седжонг Минхо Чой.

В наличието на публична делегация, водена от кмета на Седжонг и посланика на Южна Корея Н. Пр. Ли Хо-шик, двата града се споразумяха за партньорство в разнообразни области от градското ръководство и развиване.

„ За нас е наслаждение, че сполучливата ни взаимна работа до момента докара до подписването на меморандума. Седжонг стана един от основните образци в цяла Азия за съвременно създаване на град с дълготрайна визия в дигитализацията и приложението на нови технологии за „ интелигентен град от кота 0 “. Опитът им е впечатляващ и се веселя, че имаме опция да се срещнем с сполучливи образци, които да пренесем тук. Щастливи сме, че новаторските ни политики в региона на трансформацията на столичния превоз, събирането и обработката на градски данни, дигиталния двойник на града са тематики, по която двата града ще си партнират интензивно и отсега нататък “ – каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„ Дългосрочната колаборация със София е приоритет за Седжонг и Южна Корея. Във ваше лице виждаме перспективен съдружник в сферите на интелигентен град, бизнес и икономическо развиване, подвижност, градско обмисляне и други. Имате впечатляваща стартъп и бизнес екосистема в София, която си партнира по световно различим метод. Развълнуван съм за всичко ново, което можем да осъществяваме дружно “ – сподели кметът на Седжонг Минхо Чой. „ Бих се радвал и във ваша чест да създадем градинка в Седжонг на името на град София, в която да засадим български рози. Розовото масло е знак на разцвет и статут за корейците и за нас ще бъде чест да почетем сполучливата ни работа точно по този метод “ – допълни кметът на Седжонг.

„ Подписването на меморандума е в продължение на участието в Програмата за Международно градско и районно съдействие IURC (International Urban and Regional Cooperation) на Европейската комисия. Като част от нея започнахме партньорство със Седжонг, Южна Корея. Тази част на света е добре позната с високотехнологичния си бранш и иновационен капацитет от десетилетия и за нас е същинска привилегия, че се преборихме за партньорство. 25 европейски града си партнират с външни за Съюза водещи градове да обменят опит, технологии и положителни практики в основаването на политики по тематиките на климатична индиферентност, интелигентен град, софтуерен трансфер и дейно градско развиване. София – Седжонг са измежду водещите двойки по плана, като през вчерашния ден в Брюксел имахме опцията взаимно да представим напредъка си по някои от тематиките, по които напреднахме все още: зелен преход за семействата, поощряване на стартъп екосистемите, интелигентна подвижност,  политики за нововъведения. Разпознаването на триумфа им пред Еврокомисията и подписването на меморандума отключва голям потенциал от нови благоприятни условия за тристранната колаборация София – Седжонг – Европейски съюз “ – сподели Генчо Керезов, зам.-кмет по направление „ Дигитализация, нововъведения и икономическо развиване “ на Столична община.

От 2023 се чака страни, споделящи европейските полезности, да станат асоциирани членове на Съюза по Програма „ Хоризонт “. Това значи, че ще могат да вземат участие взаимно с европейски съдружници за общо реализиране на европейски планове. Южна Корея е измежду предпочитаните такива. Ще се разреши ускорено внасяне в Европа на технологии от трети страни и ще улесни достъпа до нови пазари за европейските компании, с което конкурентоспособността на Европейския съюз ще успее още по-добре да отговори на провокациите на бъдещия свят.

Програмата за интернационално съдействие на Европейски Съюз се трансформира в най-голямата градска стратегия (City to city) за съдействие, включваща 165 града от Европейски Съюз и отвън страните от Европейски Съюз в Северна и Южна Америка, Карибите (LAC), Азия и Южна Азия. IURC е образец за метода, по който локалните и районните власти могат по-ефективно да реализират задачите си в партньорство с основните заинтригувани страни, в това число научни проучвания, бизнес и гражданско общество.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР