Столичният кмет Йорданка Фандъкова инспектира почистването на речните корита в

...
Столичният кмет Йорданка Фандъкова инспектира почистването на речните корита в
Коментари Харесай

Фандъкова призова столичани да не хвърлят боклуци в реките

Столичният кмет Йорданка Фандъкова инспектира почистването на речните корита в София. Призовава столичани да пазят своя град . Почистени са 97 сектора от речните корита. Отговорността за положението на речните корита в столицата е на всички , както на общинските управляващи, по този начин и на жителите.

" Тук виждаме дюшеци, разнообразни предмети . Затова молбата ми е дано въпреки всичко да знаем, че това още веднъж е против нас. Ако ние изхвърляме отпадъците си в реките и деретата, при най-малкия дъжд ще се получи завиряване и ще се наводнят нашите къщи . Така че би трябвало да бъдем задоволително дисциплинирани и да имаме чувството за това, че в процеса на предварителна защита би трябвало да вземат участие всички ", разяснява Фандъкова пред БГНЕС.

Речните корита се почистват планово и спешно, с цел да не се позволява завиряване и наводнения преди зимния сезон. Тази година общината е заделила над 1,5 млн. лв. от бюджета си за поддържане на коритата, като до края на сезона ще се почистят още 6 сектора.

Столична община е кандидатствала в междуведомствената комисия за почистването на към 60 сектора, само че всяка година се заделят средства от бюджета на общината, за да се обезпечи проводимостта на реките . Също по този начин се наблюдават и равнищата на общинските язовири, изясни столичният кмет.

Фандъкова добави, че е построена система за мониторинг и в 23 сектора са сложени сензори , което разрешава бърза реакция и при спешна обстановка. Според нея, огромен проблем са продължаващите изхвърляния на боклуци в реките и деретата, което основава предпоставки за наводнения.

Столичният кмет изясни, че не може да се управлява нерегламентираното изхвърляне на боклуци в реките и да се постановат наказания, тъй като общината няма по какъв начин да се усили числеността на инспекторите , нито да слагат камери по цялото протежението на реките в града.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР