Столичният кмет Йорданка Фандъкова боядиса великденски яйца заедно с деца

...
Столичният кмет Йорданка Фандъкова боядиса великденски яйца заедно с деца
Коментари Харесай

52 000 лв. са осигурени за възстановяване на стенописите на Курилския манастир

Столичният кмет Йорданка Фандъкова боядиса великденски яйца дружно с деца от регион Нови Искър. Тя посети Курилския манастир, където ревизира реставрацията на храма. За възобновяване на скъпите фрески Столичната община е осигурила 52 000 лв..

Детски усмивки и шарени великденски яйца посрещнаха Йорданка Фандъкова в двора на манастира.

След като децата споделиха тайните си за изящни великденски яйца, столичният кмет ревизира реставрацията на стенописите.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Ще има потребност от последващи стадии и оставаме в подготвеност да предложим на общински съвет и да уповавам се да получим поддръжка да продължим да поддържаме, с цел да може да се приключи реставрацията на стенописите, както и на иконостаса, който също има потребност от реституция.
Построен през 10-ти век, Курилският манастир е един от най-старите настоящи в България. Основен ремонт е юридически през 16-и век, а през 19-и - второ изографисване.
йеромонах хаджи Нектарий, свещеник на Курилски манастир " Св. Иван Рилски ": Разликата е в това, че този слой от 19 век няма тази каноничност. Няма тази подробност на изображението на стенописите, които са тези от 16ти век. Но не трябва да забравяме, че те пък са дело на Свети Пимен Зографски, един от най-големите и известни зографи тогава.
Възстановена е и килията на последния духовник, който е служил в Курилския манастир, а зад вратите на храма се пази евангелие на 200 години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР