Столичният градоначалник Йорданка Фандъкова води с 3,5% на основния опонент

...
Столичният градоначалник Йорданка Фандъкова води с 3,5% на основния опонент
Коментари Харесай

47% искат нов кмет на София, Фандъкова води с 3,5% на Манолова

Столичният градоначалник Йорданка Фандъкова води с 3,5% на главния конкурент Мая Манолова една седмица преди локалните избори . Това демонстрира социологическо изследване на организация " Медиана ".

Социолозите плануват кметските избори в София да се решат на балотажа на 3 ноември.

В столицата преобладават публичните настройки за смяна на кмета ( 47% от интервюираните желаят нов кмет , 28% желаят Фандъкова да остане, а 25% им е безразлично), само че най-малкото на първия тур на изборите те няма да се консолидират към един кандидат . Гласовете за смяна се разпръскват в необятен диапазон от претенденти. Това дава положителни шансове за сегашния кмет , зад който застава изцяло консолидираната партия ГЕРБ. Данните демонстрират на практика 100% консолидация на симпатизантите на ГЕРБ зад кандидатурата на Йорданка Фандъкова .

Данните (към 20-ти октомври) демонстрират леко предимство (3.5 %) за Йорданка Фандъкова (27,8%) пред главния й конкурент Мая Манолова (24,3%). Борислав Игнатов е трети с близо 10 % (9,4 на сто) от гласовете на гласоподавателите.

Така нареченият родолюбив избор е на практика поделен съвсем поравно сред Ангел Джамбазки (5,1%) и Волен Сидеров (4,3%) - надлежно четвърти и пети в кметската конкуренция. Прави усещане, че Георги Кадиев съумява да отдели близо 2 % от симпатизантите на Българска социалистическа партия , които декларират, че биха дали своят вот за него, а не за претендента, подсилен от партията.

22,7% от интервюираните споделят, че няма да гласоподават.

Засега наподобява, че локалният парламент ще бъде формиран от доста необятен набор политически обединения и в него ще участват 10-11 политически сили . Данните демонстрират, че ГЕРБ ще имат най-голяма група (25,8%) , само че ще бъдат надалеч от образуване на болшинство и опция за доминация в общинския съвет. Българска социалистическа партия за България ще държат 20,3% , Демократична България - 9,6 на 100, Вътрешна македонска революционна организация - 5,2 на 100, Атака - 3,5 на 100 и останалите под 2%.

На базата на това проучване не може да се предвижда крайният резултат от кметската конкуренция . До огромна степен всичко зависи от тава дали ще следим консолидация на гласовете за смяна - накъде ще се насочат гласоподавателите на Игнатов, Джамбазки, Сидеров, Кадиев, Бонев и другите - или пред урните ще отидат единствено твърдите последователи на оставащите в надпреварата претенденти . Във втория случай Йорданка Фандъкова ще победи заради цялостната консолидация на ГЕРБ зад нейната кандидатура.

На изборите на 27-ми октомври може да се чака висока изборна интензивност - близо 60 % от гласоподавателите евентуално ще гласоподават.

Проучването включва и оценката на развиването на София. На въпрос дали през последните години столицата е по-добро място за живеене, 36,3 на 100 от интервюираните дават отговор, че София е по-добро място за живот, а 20,9 на 100 - по-лошо място за живеене. 29,0 на 100 са на мнение, че няма смяна.

30,4% са по-скоро удовлетворени от работата на Фандъкова , а 34,7% по-скоро недоволни.

Изследването е извършено от 14 до 19 октомври 2019 година В него са взели участие 551 души, поданици на община София и е представително за общината.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР