Столичния общински съвет ще вземе окончателното решение дали 14-метровата кула

...
Столичния общински съвет ще вземе окончателното решение дали 14-метровата кула
Коментари Харесай

Предстои обсъждане и решение дали кулата от бронз ще бъде поставена на мястото на мавзолея в София

Столичния общински съвет ще вземе окончателното решение дали 14-метровата кула от бронз от статуя Пламен Деянофф ще бъде сложена на мястото на съборения през 1999 година мазволей на Георги Димитров в София. Това изясни пред " Дневник " ръководителят на комисията по просвета към общинския съвет Малина Едрева.

Тя уточни, че следва да бъдат направени още две представяния на плана, както и едно публично разискване и едвам по-късно съветниците ще одобрят мястото за кулата.

Едното представянията ще бъде през днешния ден от 17 часа в Нов български университет , а второто ще се състои на 9 ноември в Столичната библиотека. Официалното публично разискване също ще се организира през ноември, като следва да бъдат избрани точната дата и място.

Проектът " Бронзовата къща " е дело на българския ваятел Пламен Деянофф, който живее и твори в Австрия. Творбата е 14-метрово копие на " Хрельовата кула " от Рилския манастир. Деянофф показа плана на специфични събития в посолството на Австрия в България, Софийската градска художествена изложба, Националната художествена академия и в Съюза на архитектите в България.

Инициатива за слагането на творбата в София е на посолството на Австрия в България, което ще поеме и всички разноски по монтирането на творбата. Очаква се тя да остане в София най-вече една година, изясни Едрева. Поводът е идното българско председателство на Съвета на Европейския съюз при започване на 2018 година

Кулата да бъде сложена на мястото на мавзолея е предложение на посолството на Австрия и е утвърдено от направление " Архитектура и градоустройство ", изясни пред " Дневник " ръководителят на дирекция " Териториално обмисляне " към направлението Бойка Къдрева.

Това е местоположението, която Столичната община ще предложи на публичното разискване, сподели Едрева. След това планът ще бъде прегледан от експертния живописен съвет към Столичната община, който би трябвало да даде мнение. До началото на декември Столичният общински съвет пък би трябвало да утвърди или да отхвърли предлагането.

Малина Едрева посочи, че това решението бъде взето преди коледните празници в края на годината, с цел да е допустимо слагането да стартира при започване на 2018 година Междувременно жителите могат да изпращат своите мнения и оферти до общината, сподели още ръководителят на комисията по просвета.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР