Столичния общински съвет отхвърли предложение на Симеон Ставрев от Демократична

...
Столичния общински съвет отхвърли предложение на Симеон Ставрев от Демократична
Коментари Харесай

СОС отхвърли предложение на ДБ за проверка на депата за отпадъци във Враждебна и Долни Богров

Столичния общински съвет отхвърли предложение на Симеон Ставрев от " Демократична България " за геодезическо снимане на депата за боклуци в кв. " Враждебна " и с. Долни Богров.

Според Ставрев при осъществени инспекции на депото при кв. " Враждебна " са открити нарушавания на общинското сдружение " Софинвест " ЕООД, за което са му направени наложителни наставления.Той е изискал с отчет да бъде изработен и разбор на водата на територията на някогашната кариера " Пет могили ", оповестиха от " Демократична България ".
 Жителите на Враждебна и Челопечене с нов митинг против сметището
Жителите на Враждебна и Челопечене с нов митинг против сметището

" Явно рекултивацията от общината я считат за затрупване на боклуци, пластмаси с пръст "

При инспекция на РИОСВ-София във " Враждебна " било открито, че в зоната за рекултивация ce правят противоположни диги с инертни боклуци (бетон, тухли и керамика), земни маси, както и едрогабаритни боклуци, излезли от приложимост гуми, рециклируеми (пластмаса, хартия и картон и и найлон) и биоразградими боклуци. Повечето от тези отпадъци не попадат в обсега на дефиницията за " инертни боклуци ", съгласно съветника от " Демократична България ".

" От откритата фактическа конюнктура е видно, че " Софинвест " ЕООД прави интервенция R10 c боклуци, които не са позволени в разрешителното на сдружението ", разяснява Ставрев.

Още през 2020 година инспекция била назначена от тогавашния екоминистър Емил Димитров и " Софинвест " ЕООД уведомило кмета на София, че планува потенциалът на площадката да бъде привършен до края на 2021 година
 И Манолова се разгласи срещу разширението на сметището в Долни Богров
И Манолова се разгласи срещу разширението на сметището в Долни Богров

За далаверите с боклука в София скоро ще се носи отговорност, закани се тя.

" Вярваме и на констатациите на РИОСВ-София, и на Министерство на околната среда и водите, които единствено удостоверяват обстоятелствата. А точно - че общинското сдружение " Софинвест " неведнъж е нарушавало наредбите и е допускало влагането на боклуци, разнообразни от описаните в проекта за рекултивация, на площадката за земни маси и строителни боклуци " Враждебна ", разяснява Ставрев.

" Материалите като пластмаси, стиропор, ПДЧ плоскости съдържащи формалдехидни и карбамидни лепила, опаковки от строителна химия, автомобилни гуми, балирани боклуци и доста други, които са документирани с видео клипове и фотоси, имат време за разложение от десетки и стотици години и занапред ще генерират замърсяване на почвите и подпочвените води ", счита той.
 Демократична България е срещу разширението на сметището в Долни Богров
Демократична България е срещу разширението на сметището в Долни Богров

Столична община желае да усили потенциала три пъти повече

Симеон Ставрев разяснява още, че позицията на " Софинвест " е, че площадката не е със статут на хранилище и по тази причина няма условие за съществуване на предпазваща мембрана. " Всичко щеше да е наред, в случай че обаче " Софинвест " съблюдаваха проекта за рекултивация и влагаха в нея единствено земни маси и инертни строителни боклуци, а не всевъзможни мъчно разградими отпадъци ", сподели той.

" Нивото на подпочвените води в региона е доста високо, заради минаващата в непосредствена непосредственост река Искър. Водните обекти, които са се образували от активността на кариерата " Пет могили " към този момент към 40 години са дом на доста скотски типове. Дълбочината им доближава 30 метра, а размерът на най-голямата водна повърхност е към 600 дка ", " Демократична Дългария ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР