Столичните огнеборци честват 140 години от създаването на пожарната служба

...
Столичните огнеборци честват 140 години от създаването на пожарната служба
Коментари Харесай

Столичната пожарна отбелязва 140 години от създаването си

Столичните огнеборци празнуват 140 години от основаването на пожарната работа в града. Празникът бе маркиран с атрактивна двучасова проява на модерна пожарна техника на площад " Княз Александър I Батенберг " в София.
 
Жителите и гостите на града имаха опция да се срещнат от близко с техническите опциите на службата, а най-смелите от тях - да бъдат пожарникари за няколко минути.
 пожарна БГНЕС
Преди демонстрацията чиновниците на СД " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " сервираха цветя пред паметника на сътрудниците си, починали при осъществяване на служебния си дълг. На тържествена гала шефът на пожарната работа ст. комисар Веселин Гетов на гради пожарникарите, показали мъжество и геройство при локализирането и ликвидирането на рискови и тежки пожари, аварийно-спасителни действия и наводнения.
 пожарна БГНЕС-->
На 14 юли през 1878 година в София за първи път е основана организация от доброволци - пожарникари, формирана от столични поданици по родове и класи. Протоколът, с който е документирано решението за основаването на първата пожарна команда е съхранен в протоколната книга на Софийския градски директорски съвет от 1878 година, намираща се в Софийски държавен списък. Първите български пожарни командири - Захари Коритаров, опълченецът Атанас Канарев, Димитър Тролев, Руси Караджов, Светослав Бойчев и други са ръководели потушаването на доста пожари, проявявайки удивително умеене, смелост и съобразителност.
 пожарна БГНЕС
Пожарната " толумба ", както наричали командата първоначално, е разчитала на конска двигателна сила и каруци, натоварени с бурета, секири и канджи. Първите пожарникарски уреди идват от Виена през 1879 година - три ръчни помпи, 14-метрова стълба, каски и брадвички, а през 1925 година е доставен на дежурство първият противопожарен автомобил.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР