Столичните общински съветници днес приеха да преразпределят 9 млн. лева

...
Столичните общински съветници днес приеха да преразпределят 9 млн. лева
Коментари Харесай

Общинските съветници преразпределиха 9 млн. лева от бюджета на София

Столичните общински съветници през днешния ден одобриха да преразпределят 9 млн. лв. от бюджета за 2017 година, които да бъдат дадени по заплащане за третата линия за метрото, настоящи поправки на улици и осветяване в разнообразни квартали на града. Сумата е от неосъществена договорка по отчуждаване на парцел. Съветниците от опозицията обаче не знаеха за какво се постанова новото систематизиране, за какви действия и в кои региони ще бъдат дадени парите, както и кой парцел не е бил отчужден и за какво.

От преразпределените 9 млн. лв. 7 млн. лв. са били планувани за договорка за отчуждаване на парцел към Централните гробища, която не се е осъществила, сподели зам.-кметът на София по финанси Дончо Барбалов, който е вносител на предлагането. То бе импортирано като спомагателна точка в дневния ред, като преди два дни е било гласувано като спомагателна точка и в комисията по финанси.

Шест милиона лв. ще бъдат платени за строящата се трета линия на метрото, 2 млн. лв. за " настоящи поправки " на улици в кварталите " Орландовци ", " Бенковски ", " Подуяне ", " Слатина ", " Овча купел ", " Горна баня ", " Хаджи димитър " и " Манастирски ливади ", и 1 млн. лв. за " осветяване " в регионите на " Надежна ", " Люлин " " Илианден ".

Общинските съветници Трайчо Трайков (Реформаторски блок), Войслав Тодоров (коалиция " Сердика " ), Иван Таков и Милка Христова (и двамата от БСП) и Станил Станилов (АТАКА) имаха възражения, тъй като не им е бил възложен лист за обектите, за които ще бъдат платени общо 3 млн. лв..

Те схванаха към кои региони ще бъдат ориентирани средствата от изявлението на Николай Стойнев (ГЕРБ), който цитира въпросния лист, който не е част от отчета за решение. По думите на кмета на София Йорданка Фандъкова описът бил " прекомерно дълъг " и занапред от него ще се изберат съответните обекти, за които ще бъдат платени парите. Макар и дълъг, оказа се, че описът има и пропуски, като кметът уточни, че в него липсват регионите " Нови Искър " и " Кремиковци ", които също ще бъдат добавени.

Фандъкова сподели и че през 2018 година Столичната община ще направи най-големите заплащания за третата линия на метрото и с отпуснатите през днешния ден 6 млн. лв. ще се облекчи бюджетът за следващата година.

Според Трайчо Трайков с метода, по който е импортирано предлагането, в Столичната община не се реализира високият стандарт на бистрота, за който кметът претендира, че съществува. Станилов пък сподели, че това е следващата обстановка, в която Столичният общински съвет утвърждава решения, без да знае основанията за тях. " Накрая все се получава като с велоалеята на улица " Раковска ", сподели той.

Войслав Тодоров уточни, че не схваща по какъв начин Столичната община не е усвоила съвсем една трета (7 млн. лева) от плануванаъа в бюджета за тази година сума за отчуждаване на терени (20 млн. лева). Той попита и за какво тя не се планува за отчуждаване на парцели в други елементи на София, като уточни за образец " Южен парк ", където към момента има частни терени.

Зам.-кметът по финанси отговори, че до края на годината не остава задоволително време, за което да се приготвят други покупко-продажби за отчуждаване.

Решението беше подкрепено от 37 от съветниците, като двама бяха срещу, а 11 се въздържаха. Групата на ГЕРБ в общинският съвет е от 30 съветника, като с цел да се одобри съответно предложение е нужна поддръжката на 51% от присъстващите на съвещание. В началото на тази година Столичният общински съвет одобри бюджета за 2017 година, като тогава не всички го бяха чели, тъй като не разполаха с окончателния му вид.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР