Столичните общинари решиха да си разменят дарения с фирма, чиито

...
Столичните общинари решиха да си разменят дарения с фирма, чиито
Коментари Харесай

Това е сделка: Общинари размениха имоти с бащата на управителя на Област София

Столичните общинари взеха решение да си разменят дарения с компания, чиито краен притежател е бащата на регионалния шеф на София-област и някогашен общински консултант от "Атака " Николай Пехливанов. Самият Пехливанов е бил краен притежател на сдружението, с което в този момент локалната власт си подарява парцели в регион "Младост ", прочул се поради митингите против презастрояването.

Дебати по предлагането за по този начин наречените насрещни дарения нямаше. Тази процедура, при която общината подарява парцел на частен притежател и получава като насрещно подаяние различен терен от него, на процедура е заобикаляне на възбраната за заменки на общинска благосъстоятелност.

Предложението за насрещните дарения с бащата на регионалния шеф Пехливанов е импортирано от съветниците Карлос Контрера (ВМРО), Симеон Славчев ( "Група 5 ") и Йордан Господинов (ГЕРБ). Контрера и Пехливанов бяха в една група в общинския съвет, на който актуалният регионален шеф беше и зам.-председател.

Сделката е по самодейност на сдружението "Експо Истейт Пропърти ", излиза наяве от отчета на някогашните сътрудници на Пехливанов. Краен притежател на компанията е бащата на Николай Пехливанов - Янко Пехливанов. До преди няколко години компанията е притежавана от сегашния регионален шеф на Софийска област. Дружеството има терен в кв. "Младост 1 ", който е предназначен за застрояване с 20-етажна социална постройка. Още през предходната година имаше митинги против възможното здание.

Вносителите на отчета за замяна на парцели се стимулират с получени над 100 тъжби от живеещите в околните блокове хора, които желаят да се резервира зелената повърхност на терена. Той заема близо 1700 кв. метра и се намира до локалното платно на бул. "Цариградско шосе ".

Собственикът на парцела желае да го размени за равносилен общински терен в същия регион. Съветниците оферират това да е общински имот с повърхност от 2417 кв. метра. Той се намира в "Младост 4 ", покрай метростанция "Бизнес парк ", и сега се употребява за паркинг. Отреден е за застрояване със 7-етажна постройка със смесени функционалности - жилищни и публични.

Частният парцел е оценен от оценител на 1.55 млн. лв. или 347 евро на кв. метър. Оценката за общинския е общо 1.359 млн. лв. или 287.35 евро на квадрат. Заради разликата в стойностите на двата парцела, "Експо Истейт Пропърти " би трябвало да подари на общината и 203 827 лв..

От петия път

Общинарите гласоподаваха и друга сходна договорка. От петия път те взеха решение общината да придобие като подаяние частен парцел в регион "Слатина ". Намеренията за застрояването му провокират митинги от години, написа Медиапул. В момента там има зелена повърхност и детска площадка, а през 2011 година е издадено позволение за градеж за жилищна постройка. Теренът е благосъстоятелност на компанията "Агора-Ин " на арх. Венцислав Дучев.

Частният парцел е с повърхност от 1527 кв. метра и е в кв. "Гео Милев " в регион "Слатина ". Общината ще го придобие като подаяние, а в подмяна ще подари на "Агора-Ин " два свои терена - на ул. "Русалийски проход " в "Лозенец " с повърхност 1059 кв. метра и в кв. "Подуяне " с повърхност 630 кв. метра.

"Агора-Ин " би трябвало да доплати на общината и 505 434 лв., тъй като получава по-голяма повърхност от двата терена.

Точката влезе в дневния ред за пети път по гледище на ръководителите на политическите групи в общинския съвет като се изключи Българска социалистическа партия.

По схемата с насрещните дарения общината на няколко пъти придобива противоречиви частни терени, против застрояването на които има митинги. Последният случай беше с парцел в кв. "Изток " на сина на издателя на в. "Труд " Петьо Блъсков. Той подари парцела си на общината и получи общински терен в "Дианабад ". В последните месеци има неодобрение от живеещи в близост против капиталовите планове за дарения някогашен общински терен.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР