Столични полицаи изясняват факти и обстоятелства около инцидент, станал вчера

...
Столични полицаи изясняват факти и обстоятелства около инцидент, станал вчера
Коментари Харесай

Полицията изяснява нападение на Расате срещу ЛГБТ център

Столични служители на реда обясняват обстоятелства и условия към случай, станал през вчерашния ден в София, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

Сигналът в полицията бил получен към 17.30 часа през вчерашния ден. По първични данни в офис на бул. " Дондуков " нахлули десетина лица, които разхвърляли движимости и предмети, намиращи се в помещението и се отдръпнали. Няма данни за потърпевши.

На място неотложно са изпратени полицейски екипи, които снели сведения от ползвателите на офиса. По случая е формирано досъдебно произвеждане, работата по което продължава.

Вчера по здрач група мъже нахлуха на събитие, проведено от хора с друга полова ориентировка. Жена твърди, че е ударена в лицето от кандидат-президента Боян Расате.

Пред NOVA потърпевшите девойки описаха какво тъкмо се е случило.

„ Физически съм добре. Нараняването е минимално. Психически съм много уплашена. Имахме събитие и към 17.30 ч. се почука на вратата. Едно момиче стана да отвори. Аз също отидох, с цел да видя кой е. Влезе група, ръководена от Боян Расате. Започнах да крещя, че не може да влизат, и тогава той ме удари. Започнаха да чупят всичко в близост. Всичко продължи няколко минути. Звъннах на 112 ”, описа  Глория Филипова.

„ Въведохме петиция против закононарушенията, провокирани от хомофобски подбуди. Имаше закани, лепяха ни стикери по вратата ”, описа Мануела Попова.

Васил Василев, който е очевидец на нападението, удостоверява думите на Глория. „ Боян Расате я удари с пестник по лицето, при което той и хората му започнаха да чупят всичката техника ”, описа той.

След инцидента Глория си е извадила здравно. Снощи тя и всички останали очевидци на нападението са дали показания пред полицията. По закон, поради кандидатурата си за президент, Боян Расате има имунитет от задържане. 

NOVA е потърсила за коментар и самия Боян Расате. " Гражданските ми права разрешават да се въздържа от коментар. Общността не би трябвало да се изненадва от сходни набези. Те се занимават с агитация измежду малолетни. Съвсем естествено е в миналото да се случи нещо сходно ", съобщи той.

С публична позиция по случая излязоха и от партията  " Продължаваме промяната ".  " Всеки български жител, без значение от пол, вяра, убеждения, физически или душевен ограничавания, или полова ориентировка, би трябвало да бъде предпазен и сигурен в своя дом и офис и неговата персона и имущество не могат да бъдат обект на посягане ", се споделя в изказване на партията.

" Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub. Очевидно, не става дума за изолиран или битов случай, а за следващ стадий от ескалираща акция по планувана експанзия. Пред очите ни безнаказаността на досегашните актове на тормоз стимулира прекосяването към открити вандализъм и принуждение ", показват от " Да, България ".

Позиция по случилото се изрази експремиерът Бойко Борисов във Facebook: " Осъждаме нападението на офис на ЛГБТ с бито момиче от някакъв претендент президент! Недопустимо е да бъдат нападани разнообразни хора и да им се протяга ръка физически! Осъждаме всякакво принуждение и отговорните би трябвало да си понесат отговорността ".

" Aтаката на националистическа шпицкоманда против Rainbow Hub e колкото възмутително и обезпокоително, толкоз и предстоящо събитие ", написа евродепутатът Радан Кънев.

Съобщението за нападението на страницата на центъра във Фейсбук .
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР