Столичната зоологическа градина вече разполага с единствения на Балканите много

...
Столичната зоологическа градина вече разполага с единствения на Балканите много
Коментари Харесай

Снежният леопард Никс е новият обитател на Софийския зоопарк

Столичната зоологическа градина към този момент разполага с единствения на Балканите доста необичаен тип от семейство Котки - снежен леопард (Рantera uncia).

Мъжкият барс, както още назовават този тип, дойде в Зоологическата градина в София от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Животното е младо, на възраст 2 години и 5 месеца и се споделя Никс. Транспортът се прави от профилирана компания за транспорт на животни, която е утвърдена от Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА).

Това е първият снежен леопард, който идва у нас и този скъп образец може да се види само в Софийския зоопарк. Барсът е в категория " Застрашен тип " на Световната алена книга. Среща се в Централна и Южна Азия, в скалисти планински региони до 6000 м. надморска височина. От тази най-харизматична и потайна огромна котка в природата са останали едвам към 8 000 екземпляра и броят им продължава да понижава. Основните закани за типа са бракониерството, противозаконната търговия на кожи и елементи от барса за потребностите на обичайна източна медицина.

В момента в зоопарковете по света се отглеждат едвам към 700 барса и столичният е един от тях.

" Нашият зоопарк беше утвърден от Европейската стратегия за застрашени типове (ЕEP) на ЕАЗА, по която кандидатствахме, с цел да получим този снежен леопард. Координаторът по програмата, който дава отговор за тези котки ни увери, че следващата година ще получим и подобаващ женски барс, с цел да успеем да ги размножим. Това е и основната цел на програмата, която е главен консервационен инструмент на ЕАЗА - размножаването и ръководството на редки и застрашени типове в зоопарковете и съдействие за възобновяване на техните популации в природата. През 21 век консервационната роля на зоопарковете е все по-значима и се трансформира в тяхна съществена функционалност. Ние следваме наклонността и интензивно се включваме в тези действия като участваме към този момент в 8 ЕЕР стратегии, макар, че е все сме още претендент член на ЕАЗА. Затова и една от най-важните стъпки за развиването на зоопарка е да станем част от европейското семейство на зоопарковете и по този начин да можем да получаваме още по-редки и застрашени животни ", сподели Добромир Бориславов, шеф на Оперативна програма „ Зоологическа градина-София ".

За снежния леопард Никс в столичния зоопарк е подготвен нов дом, утвърден от ЕАЗА, с уместно вътрешно и външно заграждение, чиято цялостна реорганизация беше осъществена през 2017 година с финансови средства на столична община. За положителното здраве и положение на огромната хищна котка ще са нужни от една до три седмици, с цел да се приспособява с новото място и едвам тогава ще може да бъде показан на посетителите на Зоологическата градина.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР