Столичната зала Арена Армеец“ отново се превърна в символ на

...
Столичната зала Арена Армеец“ отново се превърна в символ на
Коментари Харесай

„Арена Армеец“ пак стана символ на хаоса при изборите

Столичната зала „ Арена Армеец “ още веднъж се трансформира в знак на тромавия и старомоден избирателен развой в България макар уверенията на партиите и на ЦИК, че са си извлекли поучения от заложническата рецесия преди 4 година и че този път всичко ще бъде наред. Стотици дами и мъже излизаха с пребледнели лица и отпаднал тип след дългия престой в нея - за някои от тях краят на изборния ден се очакваше да се проточи 24 часа.

Предаването на бюлетините от представителите на секционни изборни комисии (СИК) стартира към 21.30 ч. в неделя и продължаваше и в късния следобяд в понеделник. Хора, които са били в СИК и на изборите през 2015 година, признаха, че организацията се е подобрила по отношение на тогава, само че че има още доста какво да се желае.

„ Това не е истина, на открито сме! 30 часа не бях виждала слънце и в този момент още не знам къде съм “, извика към обед пред залата жена от регион „ Възраждане “. „ Пристигнахме тук към 1.30 ч. и получихме номер 1150. Таблото показваше, че са минали единствено към 300 секции. Цяла нощ приемането на протоколите вървеше извънредно постепенно, като нещата се усъвършенстваха едвам с идването на хор „ Бодра промяна “ - по този начин нарекохме утринния екип на „ Информационно обслужване “, който застъпи в 8 ч. С тяхната поява скоростта на работа очевидно се усили “, описа още тя.

Членове на секционни комисии разказваха, че изискванията в " Арена Армеец " не са били доста по-добри спрямо тези преди 4 година, макар че от Окръжната изборна комисия дадоха обещание в залата да се прожектират филми, да може да се играе " Не се сърди, дребосъче "  и други игри, да се раздават сандвичи и питиета. " В цялата зала имаше общо шест фотьойла, които се намираха към тв приемника. Затова се постановяваше да почиваме върху чувалите с бюлетини или по седалките, които по принцип не са доста пригодени за дълъг престой. Шах и други игри не видях, а така наречен държавни сандвичи, които ни раздадоха на място, бяха с много по-лошо качество от " партийните ", които ни ги осигуриха в секцията ", описа представител на регион " Люлин ".

Мъж и жена от СИК и служител на реда са припаднали в ранните часове в понеделник, заяви ръководителят на Общинската изборна комисия Полина Витанова. Двамата членове на комисии са били откарани в Окръжна болница. Жената имала проблем с кръвното налягане, а мъжът получил епилептичен пристъп. Хора, които са били в близост, описаха, че при удара мъжът е наранил главата си. На служителя на реда също му прилошало, само че той се възстановил бързо и не поискал да напуща залата.

Над 90 на 100 от протоколите на 1613-те СИК в София са сбъркани, заяви още Витанова. Като съществена неточност тя уточни погрешно попълване на преференциите в бюлетината за общински съветници. „ За всяка листа са отпечатани по 61 претенденти с номера над 100, тъй като членовете на СОС са 61. Само че не всяка кандидатска листа е записала 61 претенденти. Това всеобщо не е съобразявано и по този начин се е получила преференция за претенденти, които не съществуват в листата ", изясни Витанова. Промяната в Изборния кодекс, с която бе решено номерата на преференциите в бюлетината да стартират след 100, с цел да няма явления от рода на 15/15, бе гласувана тази година.

„ С просто око се вижда, че системата за обработка и приемане на готовите протоколи би трябвало да се усъвършенства. Може би да се опрости, тъй като в този момент е доста комплицирана и обвързвана с доста писане и попълване на хартиени документи. Колкото и на партиите в Народното събрание да не им харесва, рано или късно гласоподавателите ще се преборят да има машинно гласоподаване “, предвижда пред „ Арена Армеец “ член на СИК от регион „ Средец “. Членовете на СИК считат още, че сбърканите протоколи би трябвало да се насочват към особено бюро, където да се отстраняват, с цел да не стопира работата на останалите маси, обслужващи чакащите представители на секционни комисии.

 

Извозване

Зле бе проведено и извозването на близо 4-те хиляди членове на СИК след предаването на протоколите, видя " Сега ". То се извършваше с бусове, с които бяха докарани бюлетините в " Арена Армеец " в неделя против понеделник. На живеещите в някои региони обаче им се наложи да чакат над час транспортно средство, което да ги закара в общината, а за представителите на " Възраждане " " маршрутки " по този начин и не се появиха.

 

Изненадани

 

Членове на секционни комисии описаха, че огромна част от гласоподавателите не са били добре осведомени за вота. " Масова бе изненадата от раздаването на три бюлетина вместо една. Гражданите бяха затруднени в работата с бюлетините, които са излишно дълги, изключително тази за избор на кмет на общината и за областен кмет. Пролича масово непознаване на реда за гласоподаване с преференции, като това се видя и при преброяването. Част от недействителните бюлетини са точно поради даден преференциален избор без изтъкване към листата на коя партия е въпросният номер на преференциален претендент. Имаше гласоподаване с преференции за повече от един претендент, а в края на нощта при отразяването им се позволяват и доста неточности в отчитането им. Много хора не бяха осведомени и с претендентите за областен кмет ", разясниха участници в комисиите. На тези избори нямаше недоволства за транспарантни бюлетини, само че пък има физически развалени бюлетини при откъсването им от кочана поради недобър щемпел.

 

КУРИОЗ

Полиция бе впрегната да търси изчезнал член на СИК във Враца, с цел да може общинската изборна комисия да завърши работата си. „ Работата на комисията мина доста добре, от 7:00 часа сме завършили обработката на 109 секционните комисии, само че търсям изчезналата госпожа - член на комисията в последната секция при учебно заведение „ Васил Левски “, разгласи ръководителят Момчил Петров. За да се оформят книжата, тя би трябвало да участва, а не подвига телефона си даже на партията, която я е изпратила, по тази причина се обърнахме към полицията, сподели Петров.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР