Столичната университетска болница "Св. Иван Рилски" е поредната, осъдила здравната

...
Столичната университетска болница "Св. Иван Рилски" е поредната, осъдила здравната
Коментари Харесай

АБСОЛЮТЕН КУРИОЗ! НЗОК се оказа осъдена oт настоящия си директор

Столичната университетска болница "Св. Иван Рилски " е следващата, осъдила здравната каса за неплатена надлимитна активност, оповестиха от Центъра за отбрана правата в опазването на здравето. Искът към касата е за активността на болничното заведение през 2016 и 2017 година, делото е извоювано от лечебното заведение на първа инстанция и е за 213 577 лева плюс лихвите и разноските по делото.

През 2017 година шеф на "Св. Иван Рилски " беше актуалният шеф на здравната каса Дечо Дечев. "Интересно дали шефът на НЗОК ще апелира решението, което е в интерес на болничното заведение, чийто шеф бе до неотдавна. Формално доктор Дечев не е в спор на ползи, само че събитията го сложиха в тази ненапълно комична обстановка – да започва правосъдната процедура като просител и да я приключи като ответник ", разясняват от Центъра за отбрана правата в опазването на здравето.

Това е следващата болница, осъдила касата за неплатена надлимитна активност. В претекстовете на решението на Софийския градски съд се споделя: „ В рамките на към този момент подписани контракти за даване на медицински услуги, финансирани от НЗОК, актуалната правосъдна инстанция намира, че е неприемливо да се подхващат такива следващи дейности от възложителя (НЗОК), с които посредством ограничение на свободата на избор на здравноосигурените лица се обезпечава достатъчността на публичния финансов запас.” Според съда при привършване на лимита болничното заведение би трябвало да откаже лекуване на пациента, да му желае пари - което е неразрешено съгласно контракта ѝ с Касата, или да го лекува гратис, което е стопански голословно. Затова по този начин се лимитират правата на здравноосигурените "за свободен, еднакъв достъп до здравни грижи в границите на пакета, обезпечен от НЗОК, в това число и по повод избора на здравно заведение”.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР