Столичната регионална здравна инспекция изнемогва с раздаването на предписанията за

Столичната регионална здравна инспекция изнемогва с раздаването на предписанията за ...

Столичната РЗИ не смогва с издаването на предписанията за карантина.


Столичната регионална здравна инспекция изнемогва с раздаването на предписанията за карантина, тъй като нямат достатъчен човешки ресурс. Поради тази причина се обмисля да се пращат SMS, вместо да ходят по адреси, информира Дарик. 

"Информацията за заразените достига до нас чрез Националната информационна система. Тогава извършваме епидемиологично проучване и определяме контактните лица и ги карантинираме. При ситуация с хиляди с положителни резултати и много контактни лица, не сме в състояние своевременно да подадем тази информация", обясни д-р Илонка Маева, която ръководи временно Столичната регионална здравна инспекция след оставката на д-р Данчо Пенчев по-рано през седмицата.

По думите й, информацията за болни и контактни достига и до личните лекари. "След като предписанията бъдат подписани и подпечатани, трябва да бъдат разнесени по адреси. Те обаче са хиляди, а само 16 екипа се занимават с това", обясни д-р Маева.

Тя съобщи още, че е проведен разговор с Информационни системи и ще бъде направено предложение в министерството за промени, за да стига по-бързо информацията за карантината до контактния човек. "Предлагаме да се подаде кратък SMS на лицето, което се карантинира. Очакваме отговор от министерството", обясни още д-р Маева. 

Източник: manager.bg