Столичната пожарна ще отбележи 140 години от създаването си с

...
Столичната пожарна ще отбележи 140 години от създаването си с
Коментари Харесай

Столичната пожарна отбелязва 140 г. от създаването си

Столичната пожарна ще означи 140 години от основаването си с празник на площада и демонстрации на пожарна техника, съобщи БГНЕС.
На 14 юли софийските огнеборци ще отбележат събитието с проява на пожарна и профилирана техника на площад " Княз Александър I Батенберг ". Всички искащи ще имат опция да се срещнат с пожарникарското съоръжение, както и с опциите на пожарната техника. По време на демонстрацията е допустимо потреблението на светлинни и звукови сигнали, предизвестяват огнеборците.
Началото на столичната пожарна е сложено през 1878 година, когато на 14 юли за първи път се основава организация в София от доброволци – пожарникари, формирана от градските поданици по родове и класи. В протоколната книга на Софийския градски съвет от 1878 година, намираща се в Софийски държавен списък, е съхранен протоколът от 14 юли 1878 година, с който се регламентират основаването и дейностите на първата пожарна команда за града.

През първите десетилетия на ХІХ век София има към 10-15 хиляди население. Градът е построен от едно- и двуетажни дървени къщи. Той е многолюден търговски център за продажба на добитък и кожи. Тук се намират най-големите работилници за сарашки произведения в Турската империя – хамути, конски седла, мотиви, които се търгуват по целия Балкански полуостров.
София е известна с многочислените си минерални извори, само че тогавашната водопроводна мрежа, доколкото я има, е в окаяно положение и не работи.
На 16 април 1832 година, известната тогава Сюнгулар чаршия е обхваната от пламъци. Пожарът избухва в намиращи се в съседство обори и бързо обгръща 31 дюкяна, един хан с 5 кафенета, една хлебопекарна, 6 джамбазки обора, една турска и 7 еврейски къщи.
Разтревоженото население от близките махали се втурва по улиците, само че не е в положение с нищо да потуши огъня. Точно този ден в София е развален основният тръбопровод и вода няма. Пожарът заплашва да обхване целия град.
По това време в София се намира отделение на Тимарските конни войски (турско кавалерийско опълчение). Самата интервенция се организира с дълги стоманени куки. С тяхна помощ се събарят горящите здания и от рухването им пожарът се потушава.
Признателните софиянци в особено писмо до Високата врата благодарят на войската за спасяването на града и молят да им се изпрати една толумба (водна помпа).

Из турските държавни архиви: ферман от 23.04.1832 година:
“... Понеже от опит е открито, че вредите от сходен бурен пожар постоянно са бивали обезщетени посредством Божието снизхождение, един огромен град като София не би трябвало да остане без пожарна помпа. Поради това излязло е царско ираде да се набави една пожарна помпа с всичките ѝ такъми и да ви се изпрати, с цел да си служите, не дай Боже, при случай на пожар. Ето за какво погрижете се да приготвите уместно здание, гдето да се пази тая помпа”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР