Столичната общината няма да спира от движение коли в дни

...
Столичната общината няма да спира от движение коли в дни
Коментари Харесай

Общината няма да дели колите на четни и нечетни номера при мръсен въздух

Столичната общината няма да стопира от придвижване коли в дни с замърсен въздух съгласно номерата им, като за един ден това ще се ползва за колите с четни, а в различен - с нечетни номера. Предложението не беше включено в оконачетелния спешен проект за деяние, който през днешния ден бе признат от комисията по екология към Столичния общински съвет.

Предложението за прекъсване на колите съгласно номерата им беше направено от отрасловия зам.-кмет Йоана Христова на съвещанието на комисията предишния вторник, само че ден по-късно не бе признато от комисията по превоз, с аргумента, че пътна полиция няма да може да следи за спазването на възбраната.

Същевременно комисията одобри да вкарва цялостна възбрана за паркиране в платените зони в градат.нар " зелен билет " от 1 лев за цялата мрежа за градски превоз. По-евтиният билет ще бъде въвеждан в случай че има планирана от 2 градски станции, че в идващите два дни стойностите на фини прахови частици ще са 4 пъти над нормата - над 200 mg/m3. Има и вид " зеленият билет " да се употребява и когато има прогноза или регистрирано превишение 4-те градски станции за един ден.

Реално даването на услугата ще бъде допустимо най-малко 3 дни откакто за пръв път са регистрирани повишени стойности. Причината е, че осреднените измервания на фини прахови частици за денонощието се разгласяват преди обяд на идващия ден. Като допълнение общинският консултант Зафир Зарков (ГЕРБ) сподели, че " Центърът за градска подвижност " ще има потребност от още ден, с цел да вкара ноав организация на градския превоз, като пусне повече рейсове по линиите.

Когато има има прогноза за превишения до 150 mg/m3 или три пъти над нормата, общината ще ще насочва апели към жителите да не употребяват колите си, а градския превоз и да не употребяват твърдо гориво за отопление.

Запазва се и концепцията кметът на София Йорданка Фандъкова да инициира законодателна смяна, с цел да се вкарат стикери за колите, които да оказват степента, с която замърсяват въздуха.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР