Столичната община запазва къщата на Гешов на бул. Патриарх Евтимий

...
Столичната община запазва къщата на Гешов на бул. Патриарх Евтимий
Коментари Харесай

Окончателно: Къщата на Гешов остава паметник на културата, а не хотел

Столичната община резервира къщата на Гешов на бул. " Патриарх Евтимий " № 7 като единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна полезност.

Ще бъде направен нов обстоен организационен проект, с който ще отпадне предвиждането на парцела " за хотел " и вграждането на къщата във фасадата на 7-етажен хотел, утвърдено през 2004 година

Със заповед на основния проектант на София арх. Здравков се основава устройствена опция за опазване в достоверния тип и целокупност на една от емблематичните за София здания от началото на ХХ век, построена по план на арх. Лазаров.
 Чакат градежа на метрото за надстрояване на къщата на Гешов
Чакат градежа на метрото за надстрояване на къщата на Гешов

Писали до огромната община, до наследниците - без резултат

Върховният административен съд отсъди дефинитивно в интерес на Столичната община против тъжба от притежателите на парцела " Артемида - БСИ " АД. Фирмата обжалваше заповедта на основния проектант на Следствен отдел към окръжна прокуратура арх. Здравко Здравков, с която беше подредено да се създаде служебно изменение на проекта за регулация и застрояване и работен организационен проект за УПИ II-4 " за хотел ", кв. 428, м. " Главен градски център - Зони Г-8 и Г-10 " по проекта на гр. София, регион " Средец ", с административен адрес бул. " Патриарх Евтимий " № 7.

С решението на Върховен административен съд обаче се анулира решение на Административния съд в София град и жалбата на " Артемида - БСИ " АД се отхвърля.

Проектът за нов обстоен организационен проект ще бъде съгласуван и с условията на Общия организационен проект на Следствен отдел към окръжна прокуратура.

Столичната община е връчила заповед за спешна консервация на застрашените от заличаване детайли от фасадата и защитно покритие.
 От Спаси София обезпокоени за сградите-паметници на културата
От Спаси София обезпокоени за сградите-паметници на културата

Те желаят от министъра на културата да увеличи техния статус
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР