Столичната община загуби поредно дело за отказан достъп до обществена

...
Столичната община загуби поредно дело за отказан достъп до обществена
Коментари Харесай

Съдът задължи София да освети проекта за горене на боклука

Столичната община загуби следващо дело за отхвърлен достъп до социална информация - този път до плана за създаване на апаратура за горене на отпадъците в " Топлофикация-София ". Върховният административен съд постанови дефинитивно, че общината няма право да крие плана за инсталацията и съпътстващата го документи и следва да го даде на заявителя на търсената информация - съдружие „ За земята “. По плана за създаване на апаратура за оползотворяване на RDF горивото от обработените боклуци се работи от далечната 2011 година, само че по него продължава да няма публично единодушие поради рисковете за околната среда. 

Заявлението за достъп до социална информация е подадено през март 2017 година, като заявителите упорстват да получат както идейния план за инсталацията, по този начин и предпроектното изследване, разбора разходи-ползи, разбор на съществуването на държавна помощ за плана, разбор на осъществимостта на плана. Столичната община е отказала да даде самия план с аргумента, че той съставлява служебна информация, безмълвен отвод е даден и по останалите претенции. За тях общината обяснила, че не разполага с дефинитивни разбори.

Съдът е отхвърлил всички причини на общината, като даже установи, че тя погрешно е водила производството по Закона за достъп до социална информация и е следвало да се произнесе по реда на различен закон - този за запазване на околната среда. Той съдържа експлицитна глава за даването на информация за околната среда, като няма потребност от доказване на юридически интерес при настояването на такава информация, акцентират съдиите.

Не е ясно дали това ще е задоволително Столичната община да даде достъп до плана, или юристите ще решат още веднъж да откажат, този път по реда на Закона за запазване на околната среда, само че по тематиката занапред ще се шуми.

Чистотата на въздуха в София е предмет и на второ извоювано дело от жители за отхвърлен достъп до информация - до измерените часови индикатори за замърсяване с фини прахови частици в София в интервала от декември 2017 до март 2018 година Изпълнителната организация за околна среда е отказала информацията с аргумента, че почасовите данни са предварителни и няма да дадат точна визия за чистотата на въздуха. Нормата за ФПЧ10 е дневна и годишна, а не почасова, а за ФПЧ2.5 - единствено годишна, тъй че тези данни не биха дали точна картина, акцентира в отхвърли си изпълнителната организация. Отделно от това от организацията акцентират, че данните били към този момент налични, а надделяващ публичен интерес за даването им няма.

Съдът не приема тези причини, като акцентира категорично, че методът, по който ще се употребява дадена информация след това, не е съображение за отхвърли й. Наличната информация на уеб страницата на организацията не е в поискания от заявителите тип и не разрешава машинна обработка, а са налице доказателства, че Изпълнителна агенция по околна среда може елементарно да даде данните във типа, в който се желаят, акцентира още съдийският състав.

ПРЕДИСТОРИЯ

Проектът за създаване на апаратура за горене на боклука на София бе съществена разграничителна линия в предизборната акция, като изрично против него се оповестиха " Демократична България " и Борис Бонев. Десните от години работят против инсталацията, тъй като не смятат, че въздухът на София следва да се замърсява в допълнение. Десните не одобряват и финансовите планове към плана, който ще натовари бюджета на София с нов дълг в размер на 67 млн. евро. Индикативната стойност на плана е 157 000 000 евро, като той е заложен и за европейско съфинансиране по оперативна стратегия " Околна среда ". Според информация в ИСУН по плана към този момент са изразходвани 71 млн. лева, не излиза наяве за какви действия са платени те. Няма данни за оповестени тръжни процедури по плана.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР