Столичната община внесе в регионалното министерство пакет от предложения за

...
Столичната община внесе в регионалното министерство пакет от предложения за
Коментари Харесай

София иска ателиетата да отпаднат от проектирането на сгради

Столичната община внесе в районното министерство пакет от оферти за законодателни промени в Закона за устройство на територията, които да лимитират заобикалянето на нормативите за обезпечаване на паркоместа и други правила. Общината упорства ателието като тип обект отсега нататък да отпадне напълно при проектирането на здания, тъй като всеобщо се употребява за прикриване на жилищни площи като нежилищни. За жилищата, маскирани като ателиета, дълго време нямаше условие за обезпечаване на 1 паркомясто. София упорства и за възбрана в апартамент хотелите и в общежитията да се обособяват и продават независими обекти, обявиха кметът Йорданка Фандъкова и основният проектант Здравко Здравков.

Възможността за създаване на ателиета в жилищни здания сега всеобщо се употребява като малка врата за заобикаляне на нормативите за обезпечаване на паркоместа, както и за прескачането на други законови условия като да вземем за пример съществуване на мазе, задоволително светла височина на жилищните пространства, размер на прозорците и други Така жилищата всеобщо се маскират като ателиета за отбягване на рестриктивните мерки макар неудобствата и проблемите, които това основава на притежателите. Те нямат право на адресна регистрация в съответния парцел и могат да имат следващи проблеми със записването на деца на градина и учебно заведение. Собствениците на ателиета не могат да употребяват данъчни отстъпки за заможен налог, заплащат тока по цени за индустриален ток, ателиетата не могат да бъдат фамилна благосъстоятелност и други особености.

Считаме, че този тип обект би трябвало да отпадне отсега нататък при проектирането като анахронизъм, разяснява Здравко Здравков. Според него няма да има проблем с към този момент построените и закупени ателиета, които и отсега нататък ще се препродават, тъй като измененията щели да важат в бъдеще. По сходни аргументи общината упорства да бъде въведена възбрана за отделяне на независими обекти в апартхотели и общежития. " Ако желаят да продават жилища, да строят жилища ", аргументира се кметът Йорданка Фандъкова. И при тези " маскировки " на собствеността пораждат проблеми с паркоместа и метода на прилагане на обектите. Общината ще упорства категорично за общежитията да се вкара норматив от най-малко 1 място на три стаи, като можело да се мисли и за завишаването му.

ПАРКИРАНЕ

Да се вкара и общ най-малък размер на едно паркомясто, тъй като сега на хартия се проектират минипаркоместа за дребни коли, а след това се оказва, че такива няма и притежателите стопират по улиците, желаят още от общината. Оттам оферират да се сътвори и указател на системите за паркиране, които разрешават паркиране на повече от едно равнище, тъй като сега се злоупотребявало и системите се демонтирали и премествали на различен обект след стартиране на постройката в употреба. Някои от системите не са комфортни за прилагане, тъй като изискват лидерът да има ключ от непознат автомобил, който първо да реалокира, изясни Здравко Здравков.

АРШИН
Активността по тази тематика идва с огромно забавяне на фона на неизвестен брой издадени позволения за градеж за здания с прикрити като ателиета жилища. Една от най-емблематичните такива здания е замразеният все още небостъргач " Златен век " в столичния кв. " Лозенец ". Всички обекти в небостъргача се оферират за продажба като ателиета. Това е станало допустимо с помощта на утвърдено от основния проектант Здравко Здравков изменение в капиталовия план, с което всичките жилищни площи са изменени на ателиета - общо 105 на брой. В утвърденото от Здравков изменение на капиталовия план въпреки всичко се твърди, че за всяко от ателиетата е обезпечено по едно паркомясто, какъвто е нормативът за жилищата. Министерство на регионалното развитие имало напътствие условието за 1 паркомясто да се ползва и за ателие.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР