Столичната община въвежда онлайн връзка с жестов преводач за административно

...
Столичната община въвежда онлайн връзка с жестов преводач за административно
Коментари Харесай

Столичната община въвежда онлайн връзка с жестов преводач за административно обслужване на глухи граждани

Столичната община вкарва онлайн връзка с жестов преводач за административно обслужване на глухи и сляпо-глухи жители.

Това е една от ограниченията, която екипът на кмета Йорданка Фандъкова включва в Плана за  деяние по въвеждане на административно обслужване на глухи и спяпо-глухи жители. Предстои Планът на бъде утвърден от Столичния общински съвет на съвещанието си в четвъртък.

Глухите лица ще бъдат обслужвани на особено гише, обозначено с указателна табела и съответния знак и оборудвано с техническо средство за реализиране на тристранна онлайн връзка при административното им обслужване.

Всяко глухо и сляпо-глухо лице има право да бъде съпроводено от преводач от Списъка на преводачите на българския жестов език или определен от него.

Предстои в Столичната община да бъдат назначени преводачи на български жестов език, които ще бъдат част от екипа на Контактния център и ще обслужват глухи и сляпо-глухи лица в работното време на администрацията.

До края на 2022 година тристранната онлайн връзка ще бъде въведена в Столичната община, в 24-те районни администрации и съответните данъчни служби, а през 2023 година ще стартира въвежддането и във всички останали звена на общината, общински сдружения, предприятия, общински културни институти и други.

Друга мярка в Плана за деяние е основаването на графа, ориентирана и разпознаваема от глухи и сляпо-глухи лица на електронния портал на Столичната община. В рубриката ще се разгласяват видеоматериали на български жестов език по тематиките Транспорт, Социални услуги и Спортни действия, които ще бъдат поетапно надграждани и обновени при нужда.

Ще бъдат признати и правила, които да се следват при административното обслужване на глухи и сляпо-глухи лица и които, с изключение на в писмен тип, ще бъдат налични и като видеоматериал на български жестов език.

Предстои да се провеждат и образования, ориентирани към администрацията на Столичната община по отношение на живота, културата и идентичността на глухите и сляпо-глухите лица, както и съществена информация за Закона за българския жестов език, което ще способства за обезпечаване на опция за познаване в най-голяма степен на живота, културата и идентичността на глухите и сляпо-глухите лица.

Планът за деяние с ограничения за въвеждане на административно обслужване на глухи и спяпо-глухи жители е създаден от Консултативен съвет по въпросите, свързани с административно обслужване на глухи и сляпо-глухи жители, в който присъединяване взеха представители на глухата общественост, определени на конкурсен принцип, общински съветници, секретарят на Столична община, зам.-кметът по направление „Дигитализация, нововъведения и икономическо развитие“, кметове на региони и специалисти и се ръководи от общинския консултант Анна Стойкова.

Участието на представители на глухата общественост в Консултативния съвет беше значимо изискване и поръчител както за вярното схващане на Закона за българския жестов език, по този начин и за неговото използване в частта „ Административно обслужване “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР