Столичната община стартира есенната си кампания Време е за детокс

...
Столичната община стартира есенната си кампания Време е за детокс
Коментари Харесай

Столична община започва кампания `Детокс на гардероба`

Столичната община започва есенната си акция „ Време е за детокс на дрешника “, която цели както събиране на ненужните облекла, чанти и обувки от семействата, по този начин и предварителна защита от смесването им в общия битов боклук.

За оптимално облекчение на жителите през целия септември месец е оголен мобилен пункт за изземане на ненужните движимости, който ще премине по график през всички региони в Столична община. В допълнение са ситуирани и четири стационарни контейнера, като три от тях са сложени на основни места в " Борисовата градина " (до площадката „ Слончето “) и на двата входа на Южния парк (откъм бул. „ Витоша “ и откъм ул. „ Нишава “).

„ 12 000 т са текстилните боклуци, в това число облекла, колани и обувки, които генерират софиянци и гостите на столицата за една година. В тази връзка е изключително значимо да знаем къде и по какъв начин да изхвърляме този боклук, тъй че да понижим неговото отражение върху околната среда и най-много върху въздуха “, акцентира Йоана Христова при старта на акцията „ Време е за детокс на дрешника “.

Кампанията „ Време е за детокс на дрешника “ ще се състои на два стадия. На първия мобилен пункт ще събира остарял текстил по график във всички региони на Столична община. На втория стадий текстилът ще премине следващо отнасяне, възможна повторна приложимост и оползотворяване. Финалът на акцията ще бъде маркиран с присъединяване на Столична община в Европейската седмица за понижаване на отпадъците (17 – 25 ноември), в границите на която ще се състои стилното събитие Green Fashion Days. На него ще бъде показана дизайнерска сбирка от облекла, основани напълно от събрания в границите на акцията остарял текстил.

„ В началото на новия отоплителен сезон разделянето на текстила от смесения битов боклук става изключително настоящо и в подтекста на предварителната защита от непозволеното му изгаряне и замърсяването на въздуха. Проектът за разпространение на разделното събиране стартира още през януари 2018 година с разнообразни начинания, които са ориентирани към това да основават условия сполучливо да изпълняваме задължението си като жители да събираме разделно отпадъците си. Извън тази съответна акция към този момент имаме сложени в 8 региона 29 контейнера за текстил, чиито точни местоположения можете да намерите на страницата на Столичния инспекторат “, разяснява шефът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева.

Графикът за акцията можете да намерите на sofia.bg/waste, както и в страницата във Фейсбук „ Зелени решения за София “. Партньори на акцията са организацията за оползотворяване на текстил TexCycle и зелените дни на модата – Sofia Green Fashion Days.

Локации на стационарните пунктове: Южен парк – на входа откъм бул. „ Витоша “ и на входа откъм ул. „ Нишава “;
" Борисова градина " – на централната алея, водеща към Лятната сцена и паркингът пред Столичния инспекторат – ул. " Париж " 5.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР