Столичната община ще участва като водещ партньор в проект Повишаване

...
Столичната община ще участва като водещ партньор в проект Повишаване
Коментари Харесай

Римският мавзолей в Южния парк ще бъде реставриран

Столичната община ще взе участие като водещ сътрудник в план " Повишаване на туристическата интензивност на София и Ниш " по европрограмата за трансгранично съдействие сред България и Сърбия. По плана ще бъдат осъществени ремонтни действия и реституция на късноантичен пантеон от IV-V век сл.Хр. Той е открит през 1953 година и е в кв. " Лозенец ", наоколо до Южния парк.

Кметът на София Йорданка Фандъкова подписа през днешния ден контракта по плана на стойност 990 хиляди лв., от които 430 хиляди лева са по европрограмата, а останалите са от бюджета на Столичната община. Идеята за плана е на Тодор Чобанов, зам.-кмет по културата. Той включва създаване на подземна електро и ВиК-инфраструктура, нови алеи и осветяване, места за отдих и детски ъгъл, както и озеленяване. Срокът за осъществяване на плана е две години.

Късноантичният пантеон се състои от гробна камера с три каменни саркофага. В тях е било заровено знатно семейство – мъж и жена на към 45 и 65 години и две деца, живяло през римския интервал на Сердика. В гробовете са били положени скъпи блага, които евентуално са били разграбени още в древността. Археолозите откриват 169 монети, златен коланен накрайник и необичаен тип стъклена чаша.

Мястото на мавзолея не е инцидентно, тъй като под представителната зала за ритуали, свързани с възпоменанията за заровените в саркофазите, са открити следи от по-старо паметно място с ями, градено 800 години по-рано - през IV в. прочие Хр. То се свързва с осъществяването на орфически мистерии от тракийските племена трери и тилатеи.

 Късноантичният пантеон е наоколо до нови здания на ул.
© Юлия Лазарова

Късноантичният пантеон е наоколо до нови здания на ул. " Димитър Хаджикоцев " в кв. Лозенец.

В момента мавзолеят е изцяло зарязан на разрухата, въпреки Столичната община да оказа помощ посредством своята стратегия " Европа 2017 " за слагането на железна ограда.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР