Столичната община ще се пробва да реши проблемите с продажбата

...
Столичната община ще се пробва да реши проблемите с продажбата
Коментари Харесай

София се сети да се заеме с липсата на билети за градски транспорт

Столичната община ще се опитва да реши проблемите с продажбата на билети и карти за градския превоз, които самата тя сътвори през последните месеци. След като в обществените мрежи се появиха няколко сигнала и видеа за спорове сред контрольори и хора, пътуващи без билет с разяснение, че няма от кое място да си купят, от кметството оповестиха, че проверяващите стартират още веднъж да продават талони от 1.60 лева Това ще продължи, до момента в който общината достави с билети към 200 тотопункта и пощи на територията на София, заяви кметът Йорданка Фандъкова.

" Планирахме да възстановим продажбата на билети от водачите в градския превоз, само че растежът на инфектираните го прави невероятно на този стадий. Възложила съм на шефа на Центъра за градска подвижност да разшири местата за продажба на билети,  като включим още 200 пункта на спортния тотализатор и пощите. Докато това стане, билети ще се продават и от контрольорите ", заяви Фандъкова във " Facebook ".

С нейна заповед при започване на епидемията водачите в градския превоз стопираха да продават билети, а за сметка на това за интервала на изключителното състояние това започнаха да вършат контрольорите. От десетина дни обаче те към този момент не продават билети, а единствено ревизират и глобяват, макар че достъпът до водачите продължава да е неразрешен. В понеделник bTV излъчи репортаж по какъв начин пасажер в тролейбус №9 е бил закопчан с белезници, откакто е заловен да се вози без билет. Пътуващият разказал, че по маршрута му до спирката, на нея и в самото транспортно средство е нямало от кое място да се достави с билетче. Затова се качил неточен, като имал желание да слезе след 1 или 2 спирки и да си купи талонче. В тролея обаче попада на контрольори, които желаят да му продават билет за санкция от 30 лева Стигнало се до конфликт, в края на който пасажерът е арестуван.  

Проблемите с билетите обаче започнаха още преди рецесията с COVID-19. През февруари бяха демонтирани автоматите за продажба на билети в трамваите и тролеите, като обяснението бе идното въвеждане на билет системата, която в действителност се чака да проработи към края на годината. Положението с продажбата на билети в София се усложни още повече след затварянето на " Лафка ", които до тогава бяха главен сътрудник на Центъра за градска подвижност (ЦГМ).

Въпреки непрестанно намаляващите места за продажба на билети в началото от ЦГМ дадоха да се разбере, че не имат намерение да търсят начини за облекчение на ситуацията. През май шефът на центъра Димитър Дилчев призна, че не се мисли по въпроса по какъв начин да бъде повишен броят на местата, откъдето софиянци могат да си купят билет. Общественият транспорт в столицата ще разчита на съществуващата мрежа най-малко до края на годината, без да отваря нови центрове или да търси други разновидности за продажби, стана ясно от думите му. В момента ЦГМ има 270 билетни пункта, които дружно с още 300 други павилиони и магазини обслужват съвсем 2-милионния град. В началото на тази седмица най-сетне се видя, че в общината въпреки всичко са прогледнали за проблемите, които сами сътвориха на жителите. Не е несъмнено обаче дали включването на 200 тотопункта и пощенски клонове в дистрибуторската мрежа ще ги решат напълно.   
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР