Столичната община ще кандидатства за максимално допустимия размер по Оперативна

...
Столичната община ще кандидатства за максимално допустимия размер по Оперативна
Коментари Харесай

Фандъкова иска още 400 милиона за канализация

Столичната община ще кандидатства за оптимално допустимия размер по Оперативна стратегия " Околна среда ". Средствата ще са предопределени за създаване на канализация. Това заяви през днешния ден кметът на София Йорданка Фандъкова по време на Осмата национална конференция " Околна среда " и Програма за развиване на селските региони в интервала 2014 - 2018 година.

По думите й средствата, които общината може да обезпечи от другите източници за развиване на ВиК системата до 2025 година, са към 800 милиона лв.. От тях 400 милиона лв. могат да бъдат отпуснати от програмата " Околна среда " за създаване на канализация.

Кметът на столицата съобщи, че общината е на финала на правенето на районното прединвестиционно изследване, което се изисква за кандидатстване по програмата, и добави, че подготовката на качествени планове зависи напълно от общината.

За останалите средства Столичната община ще разчита на програмата на концесионера " Софийска вода " и на ПУДОС, изясни Фандъкова.

Към момента продължава работата по построяването и разширението на канализационната мрежа в кварталите " Симеоново ", " Бенковски ", " Модерно предградие ", " Горна баня ", м. " Сливница " в регион " Люлин ", " Горубляне " и " Овча купел ". Реконструира се и канализационната мрежа в централна градска част.

Фандъкова посочи, че за последните 10 години вложенията в софийската ВиК инфраструктура възлизат на повече от 500 милиона лв..

" Осигуряването на качествено водоснабдяване, екологично отклоняване и филтриране на водата е стратегическа задача ", съобщи тя и изясни, че поради бързото насърчаване на града през последните години, към момента има квартали без канализация.

Фандъкова напомни, че когато е почнала като кмет, цели 30% от града са били без построена канализация. Тя изясни, че вероятните източници за финансиране са били капиталовата стратегия на концесионера " Софийска вода ", програмата ИСПА, програмата " Околна среда " през предходния програмен интервал и Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околна среда.

От 2009 година до в този момент в София е построена над 200 километра ВиК мрежа, посочи Фандъкова. По предварителни планове на специалистите, с цел да бъде построена канализационна мрежа на всички места, са нужни над 2 милиарда лв..
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР