Столичната община ще кандидатства по ОП "Околна среда 2014-2020 г."

...
Столичната община ще кандидатства по ОП "Околна среда 2014-2020 г."
Коментари Харесай

СО ще кандидатства за доставка на нови електробуси, тролеи и трамваи

Столичната община ще кандидатства по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 година " за доставка на нови електробуси, тролейбуси, трамваи и станции за зареждане. Общият размер на средствата за непосредствено даване на безплатна финансова помощ за София е 218 млн.лв.

Това е посочено в отчет на кмета на София Йорданка Фандъкова до Столичния общински съвет, който ще бъде гласуван на сесия на съвета на 11 юли.

Конкретната цел на процедурата "Мерки за адресиране на превоза като източник на замърсяване на атмосферния въздух ", по която общината ще кандидатства, е да се обезпечи осъществяването на действия за възстановяване качеството на атмосферния въздух посредством закупуване и доставка на нови електробуси, тролейбуси, трамваи и станции за зареждане.

Според отчета, Столичната община, в партньорство със "Столичен автотранспорт ", ще кандидатства за доставка на 30 нови 6-7 метрови електробуса и 22 нови 8-9 метрови електробуса и профилирано съоръжение за тях /зарядни станции/ за разкриване на нови линии с довозваща функционалност от спирки на метрото и трамваите. Тяхната обща стойност е 30,3 млн.лв.

Общината, дружно със "Столичен електротранспорт ", ще кандидатства за доставката на 30 нови нископодови единични електробуси и съоръжение към тях. Те ще подменят остарели дизелови транспортни средства по линиите на всеобщия градски превоз. Планира се и доставка на 30 нови съчленени тролейбуси, които ще подменят остарели тролеи по линиите 6,7 и 11. Тяхната обща стойност е 90 млн.лв.

Съвместно със "Столичен електротранпорт ", общината ще кандидатства за доставка на 25 нископодови съчленени трамваи, които ще подменят старите мотриси по линии 4 и 18 и ще добавят мотриси по линия номер 5 за общата сума от 97,7 млн.лв.
Кметът показва в отчета, че в полза на хората е да бъдат доставени тези нови транспортни средства за градския превоз, отговарящи на европейските и международните стандарти.

Проектните оферти по процедурата се отнасят до действия, които целят понижаване на нездравословните излъчвания във въздуха, понижаване на шумовите замервания и вибрациите, и доста икономисване на сила за градския превоз в София, отбелязва столичният кмет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР