Столичната община разпродаде рекорден брой общински жилища почти на безценица.

...
Столичната община разпродаде рекорден брой общински жилища почти на безценица.
Коментари Харесай

София ударно продава имоти на безценица

Столичната община разпродаде рекорден брой общински жилища съвсем на безценица. През предходната година над 320 жилището са купени от наемателите им на преференциални цени, най-малко два пъти под пазарните. През 2018 година общината е направила най-вече покупко-продажби в регионите " Надежда ", където са закупени 54 жилища, " Люлин " - 46, " Искър " - 44, и " Подуяне " - 41. За предходните три години кметството се е отървало от други 400 жилища. През 2019 година пък е планувано наемателите да могат да закупят още толкоз.

ДУМА напомня, че съгласно общинската разпоредба продажната цена не може да е под данъчната оценка. В същото време общинският фонд трагично понижава и от 120 000 жилището при започване на 90-те години се е стопил до 9000 в този момент.

В регион " Подуяне " да вземем за пример едностайните жилища до 50 кв. м са продадени по 26-29 000 лв.. В същото време минималната цена на свободния пазар за региона на сходни жилища сега е 40 000 евро, или близо 80 000 лв..

В елитните региони като " Лозенец ", " Изгрев " и " Оборище " продажбите общо са шест. В " Оборище " апартамент от 83 кв. м е платен от наемателя му против 125 000 лв., а сходни жилища в региона са двойно по-скъпи. В кв. " Дианабад ", регион " Изгрев ", 85 кв. метра пък са продадени против 85 000 лв.. Пазарните цени там са в същия диапазон, единствено че в евро. Едностаен в " Лозенец " пък е даден за 37 000 лв..

Отделно Столичната община е продала още 47 свои парцела през предходната година. Сред тях също има няколко жилището, които не са от този жилищен фонд.

Единствените ограничавания съгласно общинската разпоредба за продажба на жилищата е наемателите им да си заплащат постоянно сметките, да са ги обитавали най-малко пет години, а продажните цени да не са по-ниски от данъчната оценка, откри инспекция на ДУМА.

Около 9000 са сега общинските жилища в София по отношение на 120 000 при започване на 90-те години. Нови не се строят, а единственият метод общината да запълни фонда си е посредством компенсации при предоставено право на градеж на частни вложители.

В програмата за актуалната година са планувани за продажба други 400 общински жилището в София. Между 2015 и 2017 година са закупени към 400 жилища от наемателите им на преференциални цени.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР