Столичната община работи по проект за реставрация и на второто

...
Столичната община работи по проект за реставрация и на второто
Коментари Харесай

Реставрират и второто крило на Централната минерална баня


Столичната община работи по план за реституция и на второто крило на постройката на Централната минерална баня. Целта е постройката да бъде съхранена и да се усили площта на Регионалния исторически музей, чиято сбирка към този момент наброява над 120 хиляди експоната.

Сградата на Централната минерална баня е построена сред 1906 и 1912 година и е със статут на архитектурно-художествена културна полезност от национално значение.

До 1986 година постройката действа като баня. Тогава е затворена заради липса на интерес от страна на столичани.

В интервала от 2013 до 2014 година е реставрирана по-голямата част от постройката, в която сега се обитава Регионалният исторически музей на София. Всяка година той посреща над 70 хиляди гости.

Предвижда се във второто крило, което към момента е в тежко положение, да бъде построен актуален съвременен музей - културен център, който да показва близкото минало на страната през ХХ век.

Част от новите пространства ще се употребяват за о богатяване на непрекъснатата експозиция на музея с тематиките за развиването на архитектурата, битките за национално обединяване на България, спасяването на българските евреи и други.

Ще бъдат отворени и две многофункционални зали за театрални и музикални представления.

Предвижда се в новата част на постройката да се разкрият Център с просветителни стратегии и ателиета за деца, както и депа за предпазване и ателиета за реституция.

Ще се обособи и мемориал на създателите на постройката - Фридрих Грюнангер, Петко Момчилов и Харалампи Тачев.

Музеят е първата постройка в София, която се отоплява с геотермални помпи. Предвижда се новата част също да употребява топлината на минералната вода.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР