Столичната община подготвя промени в администрацията, като ще създаде 4

...
Столичната община подготвя промени в администрацията, като ще създаде 4
Коментари Харесай

Нови отдели в Столичната община ще отговарят за въздуха, ремонтите и културното наследство

Столичната община приготвя промени в администрацията, като ще сътвори 4 нови отдела, с цел да усъвършенства оправянето със замърсяване на въздуха, резултатите от климатичните промени, контрола при ремонтите на пътищата, градското обмисляне и постройките - монументи на културата.

Това планува отчет, който ще бъде гласуван на утрешното съвещание на Столичния общински съвет. Вносител е кметът на София Йорданка Фандъкова, а предложенията за измененията са от зам.-кметовете по екология Йоана Христова, превоза Евгени Крусев и от основния проектант на София Здравко Здравков.

За по-добър надзор над ремонтите

За да се покачат опциите за надзор при създаване на пътната инфраструктура и ремонтите, в дирекция " Транспорт и инфраструктура " ще се сътвори отдел " Организация и надзор контрол на дейностите ".

Според претекстовете в предлагането основаването на отдела има за цел да " задоволи възходящите публични потребности ". Това лято София още веднъж беше блокирана поради поправки на огромни пътища както в центъра, по този начин и в кварталите. Най-важният от тях - на бул. " Княз Александър Дондуков ", неведнъж беше обект на рецензии от жители и общински съветници поради некачествено осъществяване.

По тази причина и договорите на две строителни компании - " Пътища и уреди " и " ПСТ груп ", за поддръжка на уличната мрежа с 8 региона на София пък са в процедури по преустановяване. Договорът за 8 млн. лв. на " Пътища и уреди " за ремонтите булевардите " Шипченски проход ", " Асен Йорданов " и " Искърско шосе " е в същата процедура. Причината е осъществяването на дейностите по " Шипченски проход ", които няколко пъти са били поправени по искане на компанията, която извършва строителния контрол.

Новият отдел ще се занимава и с обработка на жалбите, писмата и сигналите, които се изпращат до дирекцията. Според данните в предлагането те са към 60% от всички документи, които се получават в дирекцията, като за интервала ноември 2016 - ноември 2017 година броят им е 21 хиляди

Същевременно в дирекцията по превоза се закриват два отдела - " Транспортна активност - междуселищни и таксиметрови транспорти " и " Масов градски превоз, корабоплавателен и механически контрол ".

За въздуха и климата

Според предлагането в общината ще се сътвори дирекция " Климат, сила и въздух ". Тя ще бъде разграничена на два отдела - " Въздух " и " Климат и сила ".

Дирекцията ще се занимава с правенето на стратегии на Столичната община за въздуха и климатичните промени, мониторинг и надзор на осъществяването им, като ще изготвят и доклади и ще взе участие и в съставянето на бюджета на община.

През май общинският съвет одобри програмата за качеството на въздуха в София, като тогава се взе решение, че осъществяването й ще се следи на няколко месеца. Конкретно с тази активност се планува да се занимава отдел " Въздух ". Участието в съставянето на бюджета е от голяма важност, тъй като при разискването, а по-късно и при гласуването на програмата имаше доста рецензии от общински съветници, че от документа не се схваща какъв брой средства ще бъдат нужни за осъществяването й.

Тогава Йоана Христова поясняваше, че съответните суми ще бъдат обявени, откакто се създадат разбори.

През октомври общинският съвет одобри и Стратегия на Столичната община за акомодация към климатичните промени. В изработването й са взели участие и специалисти от " Денкщат България ". Документът не съдържа съответни ограничения, а единствено обрисува какви какво е въздействието на климатичните промени върху околната среда, града и туризма.

Конкретните ограничения ще се изготвят от отдела " Климат и сила ", като ще бъдат обсъждани в Столичния общински съвет.

С смяна ще се закрият и отделите " Жилищно и публично строителство " и " Топлоенергетика и енергийна успеваемост ".

Културното завещание

" Градско и пространствено обмисляне и недвижимо културно завещание " ще бъде на директно послушание на основния проектант на София. Отделът ще бъде образуван от специалистите в отделите " Градско пространствено обмисляне " и " Недвижимо културно завещание ".

Главният проектант на София Здравко Здравков неколкократно се е обявявал за смяна в Закона за културното завещание, с цел да се усъвършенства опазването на постройките - монументи на културата. Причината е, че доста от скъпите исторически здания в София се разрушават, тъй като не се поддържат от притежателите им. Създаването на отдел, който да се занимава със постройките, бе измежду задачите, които той разгласи през май, когато регистрира една година, откогато зае поста.

Новият отдел ще се занимава с идните промени на Общия организационен проект на София и интегрирания проект за градско възобновяване и развиване, съгласуваност при правенето на планове на общината.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР