Столичната община подготвя проект за ремонтирането на тунела до Националния

...
Столичната община подготвя проект за ремонтирането на тунела до Националния
Коментари Харесай

След поредния инцидент се обмисля преместването на спирката в тунела до НДК

Столичната община приготвя план за ремонтирането на тунела до Националния замък на културата и обмисля да реалокира тролейбусната спирка, научи " Дневник " от зам.-председателя на Комисията по превоз и туризъм към общинския съвет Зафир Зарков. Повод за плануваните промени са честите произшествия в подлеза.
Последният случай е от 23 март, когато спортният публицист Георги Филипов, чакайки тролея в подлеза дружно със сина си, е блъснат от автомобил, приближаващ от Петте кьошета. Шофьорът на колата губи надзор при влизането в рисковия завой и се врязва в спирката. Детето на Филипов е без пострадвания, само че той е откаран в болница със строшен нос и травми по ръцете и краката. Все още полицията работи по изясняването на повода за произшествието.

Във " Facebook " Георги Филипов уточни 5 казуса на тунела: осветлението, асфалтовата настилка, неналичието на камери, организацията на придвижването и несъответствуващите предпазни средства. Той съобщи, че ще пусне тъжба в общината след възобновяване си, и прикани софийските управляващи да вземат превантивни ограничения, с цел да се избегнат бъдещи произшествия.


Министерство на вътрешните работи и специалистите за тунела

По данни на Министерство на вътрешните работи тази година няма други регистрирани произшествия в тунела. Поради това подлезът не се счита за сектор с централизация на катастрофи. От пресцентъра на институцията обявиха за " Дневник ", че ще насочат рекомендации към Столичната община за промени в тунела, посредством които да се избегнат произшествия в бъдеще, само че не прецизираха съответно какви ще бъдат те.

Председателят на Българската асоциация на потърпевшите при произшествия Владимир Тодоров разяснява, че съгласно него главната причина за честите произшествия в тунела е високата скорост. " Необходимо е слагането на камера при започване на тунела, както и шумяща маркировка, които да принудят водачите да съблюдават ограничаването от 40 км/ч. Обезопасяването на тролейбусната спирка би трябвало да стартира още през цялото време на сектора, с цел да не се стига до сходни произшествия ", добави Тодоров. Той счита, че осветлението е едва и внезапната смяна на светлината заслепява водачите, влизащи в тунела.

 Според специалистите е неотложно в тунела да се сложи камера, която да следи за спазването на ограничаването от 40км/ч.
© Велко Ангелов

Според специалистите е неотложно в тунела да се сложи камера, която да следи за спазването на ограничаването от 40км/ч.

Емил Марков от Института по пътна сигурност счита, че най-хубавият метод за обезопасяване на спирката е така наречен двойна мантинела. Според него тя би предпазила чакащите при възможен случай. Като превантивна мярка той уточни и слагането на светлоотразителни ограничители за тролеите от градския превоз, както и промяната на асфалтовата настилка, която през зимата се заледява и съставлява сериозна заплаха.

В сектора постоянно има произшествия

Най-тежкият случай датира от 2002 година, в който жена умира, до момента в който чака градския превоз на спирката, а двама души са тежко ранени. Катастрофата е провокирана от мокрия асфалт в подлеза. В края на декември 2013 година пък възрастен мъж и внукът му са откарани в болница още веднъж откакто са ударени от автомобил, който също не е съумял да вземе завоя. През януари 2015 година в границите на 2 часа два разнообразни автомобила се блъскат в спирката. Причината и за двете катастрофи е високата скорост. Една от колите изкъртва 5 циментови колчета, само че за шанс тъкмо тогава е нямало чакащи пасажери. След случая от Столичната община дават обещание слагането на камера, която да следи за спазването на ограничаването от 40 км/ч и основаването на изкуствени неравности за попречване на нови катастрофи.

Камера към момента няма, а колчета бяха сложени през 2017 година Те провокираха неодобрение измежду жителите, защото бяха поставени изкривено. По-рано тази седмица по " Нова телевизия " специалисти към Столичната община обявиха, че в действителност колчетата се употребяват като антипаркинг способ, а не са предпазни. В идващите дни комисията ще разисква дали те да бъдат заменени и дали има изгода от тях.

 От Столичната община обявиха, че колчетата са антипаркинг способ и не биха попречили възможна злополука
© Велко Ангелов

От Столичната община обявиха, че колчетата са антипаркинг способ и не биха попречили възможна злополука

Какви ограничения ще бъдат подхванати

Зафир Зарков (ГЕРБ) сподели, че главната спънка, поради която досега не са сложени камери, е точка от закона, непозволяваща на общината да реализира надзор над скоростта. " Ще внесем предложение, което да дава пълномощия освен на полицията, само че и на общината да контролира скоростта в тунелите и останалите рискови сектори. Има план, предусещащ преместването в края на тунела в посока бул. " Черни връх ". Там мястото е по-безопасно ", разяснява Зарков. Той добави, че откакто бъде разискван планът за ремонт на тунела, ще се разбере какви съответни промени ще се създадат при осветлението, асфалта и преорганизацията на придвижването. Какви ограничения ще бъдат подхванати

Симеон Славчев (Политическа група 5), който е член на същата комисия, съобщи, че в тунела би трябвало да бъде осъществен повсеместен ремонт. " Най-важната смяна е да се обезопаси спирката посредством защитни средства, покриващи стандартите. Поставените колчета сега не са качествени и незабавно би трябвало да бъдат сменени. Още идната сряда ще предложа всички нужни промени и се надявам в най-скоро време да се стартира работа. Обмисля се и унищожаване на спирката, само че първо е нужен разбор. Жалко е, че всички се засилват едвам след сходен случай ", разяснява Славчев. По думите му досега ремонтите на сектора са били отлагани, защото общината не е съумяла да откри реализатор на публичната поръчка. Очаква се този път да се потърси външна компания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР